Jump to content

Milanović: štitit ćemo standard ljudima kojima je najteže


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) - Premijer Zoran Milanović najavio je danas u razgovoru za dvije televizije - HRT i Novu TV - da će prvi veći potez nove vlade biti donošenje proračuna u veljači iduće godine, u kojem će morati nominalno i stvarno smanjiti rashode, ali će voditi računa o najranjivijim skupinama društva.[PRBREAK][/PRBREAK]Vlada će, kazao je premijer u vrlo kratkom vremenu obavijestiti javnost hoće li povećati stopu PDV-a. No, što god bude radila, vodit će računa da štiti standard ljudima kojima je najteže.

 

Ustvrdio je da neće biti ukupnog povećanja poreznog opterećenja građana i poduzetnika. "Mislimo da znamo kako to možemo pametnije i učinkovitije rasporediti", kazao je.

 

Smatra realnim da se PDV smanji u turizmu za 10 posto s obzirom na strukturu gospodarstva i značajan udio turizima, možda čak previsok, u hrvatskoj privredi.

 

"Ako negdje povisite, negdje morate sniziti, u turizmu svakako", kazao je Milanović, napomenuvši da su to poduzele i druge zemlje u vrijeme krize i da tu Hrvatska malo kasni.

 

Milanović je najavio racionalniju potrošnju. "Sve države osim nekoliko žive na neku vrstu duga ali taj dug mora biti upravljiv i gospodarski rast mora biti veći od stope po kojoj se zadužujete. Tu je Hrvatska naprosto pretjerala, trošimo više nego što zarađujemo i to predugo", zaključio je Milanović.

 

Smatra, međutim, da vijesti nisu tako crne jer, dodao je, za razliku od nekih članica EU imamo vremena i prostora za zaokret. "Vjerujem u to da zajedničkim snagama to možemo", poručio je.

 

Za procjenu guvernera Hrvatske narodne banke po kojoj bi proračun trebalo smanjiti za devet milijardi kuna rekao je da je to možda malo previše, jer ako se za toliko smanji proračun, možda odrežu neku zdravu granu.

 

Upitan boji li se socijalnih nemira, rekao je da se ne boji i da će vlada ukinuti zabranu javnog okupljanja na Markovom trgu. "Nitko ne želi okupljanje na ulici ali ne možete ljude ušutkavati. To je prirodno demokratsko pravo ljudi", rekao je Milanović.

 

Kad je riječ o kolektivnim ugovorima, rekao je da će javni sektor uvijek biti zaštićeniji od privatnog ali da treba biti razuman i vidjeti što mogu platiti. Neracionalno zapošljavanje smatra manjim problemom pa neće tjerati ljude na ulicu ali će uvesti strože kriterije ocjenjivanja i tražiti veću efikasnost.

 

Vlada će se, kazao je premijer, posvetiti razvoju sektora energetike zbog investicija i energetske neovisnosti, razvoju infrastrukture, prometu, povezivanju Rijeke sa srednjom Europom.

 

"Smatramo da je to moguće, da je važno, da ćemo uspjeti privući strani kapital jer to su profitabilne djelatnosti. Hrvatska ima sreće sa svojim položajem i od toga moramo izvući korist za sebe", zaključio je.

 

Milanović očekuje da će Hrvatska u četiri godine biti stabilna zemlja. Vlast će, kazao je, biti jamac stranim i domaćim investitorima pri čemu će država i društvo imati svoje, a građani poštenu plaću za pošten rad.

 

Za nezaposlenost je rekao da se ne može riješiti preko noći jer je to strukturalan problem ali, drži da nije svejedno je li to 300.000 ili 200.000 nezaposlenih.

 

Kad je riječ o problemu sisačke Željezare, čiji su zaposlenici dobili otkaz, Milanović je rekao da vlada već jest i da će biti u ozbiljnim kontaktima s vlasnicima i tražiti rješenje da opstane proizvodnja.

 

Za kritike da će se on držati lijepih državničkih govora a da će Čačić i Linić najavljivati bolne rezove, Milanović je rekao da "oni nisu kamikaze koje će se ubiti za njega već ozbiljni ljudi koji znaju svoj posao".

 

Božić će, kazao je, provesti s obitelji, a na misu će kako premijer otići u zagrebačku katedralu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija