Jump to content

Milinović: moguće tehničke izmjene zakona o zabrani pušenja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB,9. srpnja 2009.(Hina) - Ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je danas kako je moguće da se tehnički mijenja Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, kojim se zabranjuje pušenje na javnim mjestima, ali i dodao da radikalnih promjena neće biti.[PRBREAK][/PRBREAK]Ministar je novinarima u Hrvatskome saboru izjavio da "ništa nije sveta krava", pa tako ni reforma zdravstva, "naročito u vrijeme krize i recesije".

 

Sabor je, naime, danas u u proceduru uvrstio prijedlog izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda po kojemu bi se kafićima i restoranima produljio rok prilagodbe na potpunu zabranu pušenja na tri godine.

 

Inicijativu je pokrenuo Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, a potporu je dao i saborski Odbor za turizam.

 

Ugostitelji zahtijevaju da im se zakonskim izmjenama za ugostiteljske objekte površine do 50 četvornih metara omogući da sami mogu izabrati žele li da njihovi objekti budu pušački ili nepušački. Za ugostiteljske objekte površine iznad 50 četvornih metara predlažu da se do 30 posto ukupne površine može fizički odvojiti i osposobiti za pušače te da je u tim prostorima dozvoljena konzumacija.

 

"Razgovarajući s cehom ugostitelja vidjet ćemo je li moguće popraviti nešto u tehničkim dijelovima zakona kako bi zakon imao što manje utjecanja na eventualni pad prometa u kafićima", rekao je Milinović.

 

O konkretnim izmjenama nije htio govoriti jer ih, kako je rekao, prvo želi iznijeti premijerki Jadranki Kosor.

 

No, svjestan je postojanja problema "kod trgovačkih centara", jer po sadašnjem zakonu prostori za pušenje moraju imati kontakt s vanjskim zrakom što centri nemaju.

 

"No radikalnih promjena zakona neće biti", poručio je Milinović.

 

Na zahtjev Kluba HDZ-a prijedlog izmjena zakona je upućen u redovnu, a ne hitnu saborsku proceduru kako je to predlagao Odbor za turizam.

 

Andrija Hebrang (HDZ) pritom je rekao da je potrebno prikupiti financijske pokazatelje provedbe Zakona jer će oni, uvjeren je, utjecati na raspravu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija