Jump to content

Minist. pravosuđa: poduzeli smo mjere za uklanjanje nepravilnosti


Mrljavac

ZAGREB, 7. listopada 2010. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa izvijestilo je danas da je poduzelo mjere kako bi uklonilo nepravilnosti koje je sredinom srpnja utvrdio inspekcijski nadzor Ministarstva uprave.[PRBREAK][/PRBREAK]Nadzorom je, naime, utvrđeno da je bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović nezakonito imenovao ravnatelje pet uprava ministarstva i tajnika ministarstva, a upozoreno je i da ti kadrovi nezakonito ostvaruju pravo na plaću po višem koeficijentu. Utvrđeno je i da je povlašteno još 30 službenika privremeno premještenih iz drugih ministarstava, tako da za poslove istog stupnja složenosti imaju viša primanja.

 

U ministarstvu pravosuđa kažu da su nakon inspekcijskog nalaza odmah poduzeli "mjere uklanjanja utvrđenih nepravilnosti" te proveli natječaj za izbor ravnatelja uprava i tajnika, nakon čega su prijedlog za imenovanje odabranih kandidata proslijedili vladi na daljnji postupak.

 

U odnosu na plaće privremeno raspoređenih službenika i pravosudnih dužnosnika, u ministarstvu ističu kako su one obračunavane i isplaćivane u skladu sa zakonima o sudovima, državnom odvjetništvu i državnim službenicima, budući da se radi o sucima, državnim odvjetnicima i državnim službenicima čije su znanje, stručnost i iskustvo prijeko potrebni za kvalitetan rad ministarstva.

 

Spomenuti zakoni predviđaju da u slučajevima privremenih premještaja, odnosno rasporeda u drugo tijelo, državni službenici i pravosudni dužnosnici ostvaruju pravo na plaću koja je za njih povoljnija, kažu u ministarstvu.

 

Ističu i da se, zbog dugogodišnjeg nedostatka dovoljnog broja adekvatnih kadrova, godinama koriste radom sudaca, državnih odvjetnika i državnih službenika iz drugih tijela u ministarstvu, koja su uključivala i mjesta zamjenika i pomoćnika ministara.

 

Tvrde da suci i državni odvjetnici koji su privremeno dolazili iz pravosudnih tijela nisu bili birani po kriterijima političke podobnosti, već po kriteriju potrebnih stručnih kvaliteta, što vrijedi i za službenike privremeno posuđene iz pojedinih državnih tijela.

 

Zbog reforme pravosuđa, pregovora s EU-om te nedostatka potrebnih specijalista, da bi se uspješno nosilo s tim izazovima, ministarstvo pravosuđa će se i dalje, po propisima, bar u vrijeme najvećeg opterećenja do završetka pristupnih pregovora s EU-om, osloniti i na privremeno raspoređene stručnjake iz redova pravosudnih dužnosnika i državnih službenika, stoji na kraju priopćenja.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija