Jump to content

Ministarstvo pravosuđa podupire osuđenu novinarku Letinić


Zex
 Dijeli

Ministarstvo pravosuđa je priopćilo da podupire mogući zahtjev novinarke Ljubice Letinić, osuđene na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog klevete, da zatraži zaštitu Vrhovnog suda žalbom za zaštitu zakonitosti, ističući da izmjenama Kaznenog zakonika novinari ne mogu kazneno odgovarati zbog klevete.[PRBREAK][/PRBREAK]"Svaka presuda donesena nakon izmjena i dopuna Kaznenog zakonika mora biti u skladu s dopunama Kaznenog zakona: novinar ne smije biti kazneno gonjen jer je novinarska kleveta de facto dekriminalizirana", priopćeno je iz Ministarstva.

 

Dodaju da novinar ne čini kažnjivo djelo čak i ako iznosi klevetnički sadržaj, osim ako se u dokaznom postupku dokaže da je kanio samo štetiti nečijoj časti ili ugledu.

 

U Ministarstvu podsjećaju da je u listopadu 2004. izmjenama Kaznenog zakonika ukinuta odredba o tzv. kaskadnoj odgovornosti u skladu s preporukama koje za kažnjivo djelo klevete i uvrede putem medija smatraju dovoljnu građanskopravnu odgovornost za naknadu štete koja je počinjena takvim ponašanjem.

 

"Tom se promjenom hrvatsko kazneno zakonodavstvo osuvremenjuje, a mogućnost naknade štete putem građanske parnice prema glavnom uredniku i drugim osobama ostaje izvan kaznenopravne represije", kažu u Ministarstvu.

 

Dodaju da se zakonskim izmjenama novinarska kleveta praktički "dekriminalizira", dok se teret dokazivanja prebacio na tužitelja.

 

Splitski Županijski sud ovih je dana potvrdio prošlogodišnju prvostupanjsku presudu Općinskog suda kojom je novinarka Ljubica Letinić proglašena krivom za klevetu i osuđena na zatvorsku kaznu od dva mjeseca uz jednogodišnji rok kušnje. Novinarka je osuđena zbog klevetanja splitskog poduzetnika Joze Parčine u prilogu "Splitski akvarel", emitiranog u emisiji "Latinica" Hrvatske televizije 2002.

 

Osim Hrvatskoga novinarskog društva zabrinutost prvostupanjskom presudom lani su izrazili Reporteri bez granica i Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj, koji su također upozorili da bi klevetu trebalo dekriminalizirati.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija