Jump to content

Ministri EU-a raspravljali o pravima putnika u pomorskom prometu


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB/BRUXELLES, 1. travnja 2009. (Hina) - Europski ministri prometa raspravljali su ovaj tjedan o prijedlogu zakona o pravima putnika u pomorskom i riječnom prometu, koji je Europska komisija iznijela u prosincu, prenosi u srijedu Agence Europe.[PRBREAK][/PRBREAK]Premda većina članica podržava cilj zakonskog prijedloga, to jest veća prava putnika i nediskriminaciju hendikepiranih, smatraju ipak kako bi trebalo više uzeti u obzir specifične značajke tih dvaju oblika prijevoza.

 

Većina ih također želi da se zakon ne odnosi na vrlo kratke turističke izlete te da ga se proširi na izlete između luka trećih zemalja.

 

Slične propise EU je donio za zračni i željeznički promet, primjerice pravo na naknadu u slučaju kašnjenja ili otkazivanja puta, pravo na pomoć hendikepiranima, pravo na informacije i slično.

 

"Mora postojati razlika između polusatnog izleta po Rajni i prelaska Baltika", rekao je njemački državni tajnik za promet.

 

Danska, koja smatra da se zakon "previše temelji na zračnom i željezničkom prometu", predložila je da se ograniči odgovornost prijevoznika u slučaju kašnjenja.

 

"Istina je da loše vrijeme može odgoditi plovidbu, no treba postaviti granice", rekao je danski predstavnik, podržavši poljskog kolegu koji je istaknuo da brodari ne bi trebali biti odgovorni za kašnjenja uzrokovana vremenskim uvjetima.

 

Europski parlament raspravljat će o ovom pitanju u travnju, a politički dogovor Vijeće EU-a trebalo bi postići u lipnju.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija