Jump to content

Ministri EU poduprli ideju o europskim policijskim postajama


Mrljavac

CANNES, 8. srpnja 2008. (Hina/AFP) - Ministri unutarnjih poslova Europske unije na sastanku u Cannesu dali su potporu ideji stvaranja europskih policijskih postaja u turističkim gradovima i povodom nekih velikih događaja, a prve takve bit će uspostavljene u kolovozu u Italiji i Francuskoj.[PRBREAK][/PRBREAK]Talijanski policajci bit će poslani od 1. kolovoza u Pariz, Versailles i Nicu kamo često odlaze talijanski turisti, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni u ponedjeljak.

 

Talijanska vlada objavit će sljedeći tjedan koja će tri svoja grada izabrati. "Radit će se o turističkim centrima koje često posjećuju Francuzi", naglasio je Maroni.

 

Još bi jedna europska policijska postaja mogla biti eksperimentalno utemeljena u Lourdesu, povodom sljedećeg Papina posjeta Francuskoj polovicom rujna ove godine, rekla je francuska ministrica Michele Alliot-Marie.

 

Te bi europske postaje omogućile da se turisti mogu osloniti na policajce iz svoje zemlje koji govore njihov jezik u slučaju nekih problema, naglasila je Alliot-Marie.

 

Oni bi, u slučaju da primjerice budu pokradeni, imali na raspolaganju nekoga tko govori njihov jezik, koji im može pojasniti korake koje trebaju poduzeti, objasniti im njihova prava i pobrinuti se za njih, pojasnila je.

 

Inicijativu su podržale i druge zemlje članice.

 

Španjolski ministar Alfredo Perez Rubalcaba ocijenio je da je važno za stranca u nekoj zemlji da može na svom jeziku čuti kako riješiti neki problem.

 

Takve postaje bile bi organizirane na određeno vrijeme, primjerice tri mjeseca u turističkoj zoni ili mjesec dana i manje u slučaju nekog važnog sportskog događaja ili kulturne manifestacije od međunarodne važnosti, pojasnila je Alliot-Marie.

 

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija