Jump to content

Ministrica Lovrin o ulaganjima u zatvorski i pravosudni sustav


Mrljavac

ZADAR, 21. srpnja 2008. (Hina) - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin danas je razgledala obnovljene prostorije Županijskog suda i novoizgrađen dio zatvora u Zadru, smještena u istoj zgradi, izvijestivši da je od 2005. do dovršetka tih radova u početku ove godine u taj projekt uloženo 14 milijuna kuna.[PRBREAK][/PRBREAK]Ministrica je održala i radni sastanak s čelnicima Županijskog i općinskih sudova u Zadarskoj županiji

 

Na konferenciji za novinare ca Lovrin je izrazila zadovoljstvo obnovom prostorija u zgradi Županijskog suda i novoizgrađenim dijelom zatvora. Od 1902., kad je izgrađena, ta ta zgrada nije obnavljana, a sada su nakon unutarnje obnove stvoreni uvjeti za kvalitetan rad pravosudnih djelatnika, istaknula je ministrica. Dodala je da zatvor u Zadru s novoizgrađenim dijelom umjesto prijašnjih 54 od danas ima 84 mjesta.

 

Vlada će, po riječima ministrice Lovrin, sustavno ulagati u poboljšanje zatvorskog sustava, ali će Ministarstvo pravosuđa poticati smanjenje broja pritvorenika i tako da se umjesto pritvora izriču alternativne kazne, poglavito rad za opće dobro.

 

Ministrica Lovrin podsjetila je da je u proračunu osigurano 36 milijuna kuna za kapitalna ulaganja u zatvorski sustav, uglavnom za proširenja sadšnjih kaznionica. Godine 2006., kad sam preuzela Ministarstvo pravosuđa, za tu namjenu u proračunu bio izdvojen tek milijun kuna, a danas smo došli na 36, što je znak sustavne skrbi za zatvorski sustav, rekla je ministrica.

 

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Ivan Damjanović je istaknuo da je s novim dijelom zadarskog zatvora uklonjen problem prenapučenosti. Kad je riječ o zatvorskom sustavu, ova godina je vrlo uspješna, rekao je Damjanović, ali je i dalje velika teškoća nedostatak prostora. Precizirao je da se ove godine ulaže 20 milijuna u kaznionicu u Glini, osam milijuna u zgradu u zatvorskoj bolnicu, tri milijuna u kaznionicu u Lepoglavi te nešto manje svote u ostale kaznionice.

 

Čestitao je službenicima zatvorskog sustava u cijeloj Hrvatskoj na, kako je rekao, vrlo uspješnu radu jer, dodao je, lani se nije dogodio nijedan bijeg iz tzv. zatvorskih uvjeta, a i svi ostali statistički pokazatelji o zatvorenicima potvrđuju uspjeh. Rekao je da su uvjeti u hrvatskom zatvorskom sustavu na razini europskih.

 

Predsjednik Županijskog suda u Zadru Ante Klišmanić je ustvrdio da će i nakon obnoviteljskih radova u zgradi Županijskog suda manjkati prostora zbog čega su dijelovi Općinskog državnog odvjetništva i Općinskog suda još u zgradi Trgovačkog suda u Zadru. Kako je rekao, ministrica Ana Lovrin obećala je da će se iz zgrade Županijskog suda iseliti policija, a u te prostorije će se vratiti za sada iseljeni dijelovi zadarskoga pravosudnog sustava.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija