Jump to content

Ministrica na otvoreju Hrvatskih dana arbitraže i mirenja


Ane
 Dijeli

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt prisustvovala je otvorenju trinaestog po redu savjetovanja „Hrvatski dani arbitraže i mirenja“ u organizaciji Stalnog izbornog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatske arbitražne udruge koji se održava 1. i 2. prosinca 2005. godine u prostorijama Hrvatske gospodarske komore.[PRBREAK][/PRBREAK]Ministrica Škare Ožbolt istakla je, da je Vlada Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva pravosuđa usvojila 20. rujna 2005. godine Strategiju reforme pravosuđa, čiji je sastavni dio i Strategija razvoja alternativnih načina rješavanja sporova. Po prvi puta u jednom službenom dokumentu, sustavno je razrađena politika razvoja alternativnih načina rješavanja sporova. U prvoj rečenici ovog, sada Vladinog dokumenta kaže se da je «razvoj alternativnih načina rješavanja sporova od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku zbog utjecaja tog sustava na nacionalno pravosuđe, na gospodarsko socijalni razvoj i na međunarodnu pravosudnu suradnju.»

 

Ministrica je također objasnila da se provodi pilot-projekt mirenja u suradnji s Veleposlanstvom Velike Britanije u Republici Hrvatskoj i Britanskim udruženjem za središnju i istočnu Europu koji će krenuti početkom 2006. godine na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Tim projektom želi se uspostaviti temelji za mirenje na trgovačkim sudovima. U sklopu PHARE programa, početkom iduće godine započet će projekt ''Jačanje mirenja kao alternativnog načina rješavanja sporova''. Cilj projekta je približiti građanima postupak mirenja, edukacija miritelja putem trening seminara te razvoj i informatizacija mreže centara za mirenje.

 

Ministrica je najavila osnivanje Povjerenstva za alternativne načine rješavanja sporova, koji će pratiti razvoj ovog sustava, pratiti provedbu programa i predlagati mjere za unapređenje razvoja alternativnih načina rješavanja sporova.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija