Jump to content

Ministrica pravosuđa najavila sudove za sporove male vrijednosti


Zex

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt najavila je danas osnivanje sudova za sporove male vrijednosti, a nije isključila ni mogućnost osnivanja sudova za prometne prekršaje te radne sporove.[PRBREAK][/PRBREAK]Ministrica je na konferenciji za novinare ustvrdila da bi ti potezi trebali doprinijeti rasterećenju pravosuđa. Kazala je da će se u proceduri uskoro naći izmjene Zakona o sudovima koji, među ostalim, predviđa uvođenje inspekcija u sudove. Inspektori bi bili suci i sudski savjetnici koji će biti zaposleni u Ministarstvu, a predlaže se da savjetnici ubuduće mogu voditi i kaznene postupke kroz kaznene naloge.

 

Najavljeno je da se više neće osnivati sudovi u manjim mjestima, već će suci postojećih sudova raditi izvan sjedišta sudova koji bi trebali dobiti glasnogovornike.

 

Ministrica je najavila i novi zakon o Državnom sudbenom vijeću kojim bi predsjednici sudova postali članovi sudačkih vijeća te bi tako mogli utjecati na imenovanje sudaca.

 

Govoreći o slučaju generala Ante Gotovine rekla je da Hrvatska neće odustati od potrage za njim. "Do početka pregovora o članstvu u Europsku uniju u tom smislu bit će puno posla", kazala je.

 

Kao najveći domet Ministarstva pravosuđa u ovoj godini navela je sređivanje stanja u gruntovnicama.

 

Najavila je da će nakon dobivanja mišljenja sudačkog vijeća razriješiti predsjednicu supetarskog Općinskog suda Ivanu Domić koju se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija