Jump to content

Ministrica pravosuđa o problemima pravosuđa u Splitu


Zex

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt kazala je danas u Splitu kako je pronalaženje prostora za pravosudne ustanove u Splitu i Zagrebu, u kojima je čak 60 posto neriješenih zaostalih sudskih predmeta, prioritet u ovogodišnjem državnom proračunu.[PRBREAK][/PRBREAK]U stavci za pravosuđe u proračunu je, iako je prenapregnut, određeno više od 100 milijuna kuna, kazala je ministrica nakon susreta s predsjednicima Županijskog i Općinskog suda u Splitu te s predsjednicima svih općinskih sudova u Splitsko-dalmatinskoj županiji i splitskoga Trgovačkog suda. Kako bi se ubrzalo rješavanje nagomilanih zaostalih predmeta, ove će se godine zaposliti 150 sudskih i odvjetničkih savjetnika, od toga najviše u Zagrebu i Splitu.

 

Uvjeti rada u Splitu vrlo su teški, naglasila je ministrica, i zato je u proračun uvrštena zgrada na Mažuranićevu šetalištu koju je ustupio grad i koja će biti spremna za uporabu do travnja iduće godine. Osim toga u proračunu je predviđen i novac za postupno uređenje stare zgrade splitskog Suda, no, dodala je, time se ne

rješavaju sva prostorna pitanja splitskog suda. Zato je u suradnji s gradskim i županijskim vlastima potrebno naći cjelovitije rješenje, možda kao u Zagrebu gdje će se graditi tzv. Trg pravde, što bi bilo idealno rješenje i za Split, rekla je Škare-Ožbolt.

 

Na novinarsko pitanje o sposobnosti hrvatskog pravosuđa da preuzme suđenje za ratne zločine od Haaškog suda ministrica je odgovorila da Haaški sud rad završava za dvije godine te da postoji dobra volja da se takvi slučajevi presele u Hrvatsku. To je prilika da pokažemo i dokažemo svoju vrijednost i vjerodostojnost, kazala je.

 

Na upit o ustroju sudova za ratne zločine na četirima županijskim sudovima: Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, ministrica je odgovorila kako je, iako trenutačno na takvim slučajevima rade četiri suda, svaki sud u Hrvatskoj sposoban preuzeti takve predmete i da ne bi smjelo biti teškoća.

 

U svibnju, najavila je, organizirat će se seminari za suce, državne odvjetnike, policiju, branitelje i novinare, na kojemu će im suci Haaškog suda i stručnjaci međunarodnog ratnog prava prenijeti svoja iskustva kako bi se razriješile neke dvojbe u takvim postupcima.

 

Ministrica Škare-Ožbolt kazala je i kako još nije dobila odgovor Ureda Haaškog suda u Zagrebu na izvješće o postupanju u "slučaju Gotovina" koje je predala i haaškom tužiteljstvu, no da to još nije ni očekivala jer je izvješće opširnije i složenije nego do sada.

 

Ministrica pravosuđa posjetila je danas i splitski dnevnik "Slobodnu Dalmaciju", no, kako je rekla, riječ je o posjetu iz pristojnosti najvećoj medijskoj kući u gradu i s njezinim vodstvom nije razgovarala o privatizaciji i budućnosti dnevnika, jer za to nije ni mjerodavna. Rekla je i kako "u Vladi ima puno ljudi koji vole 'Slobodnu Dalmaciju' i koji će se potruditi da bude privatizirana na pravi način i da joj se omogući razvoj kakav zaslužuje".


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija