Jump to content

Moldavija, Crna Gora i BiH optužene za kršenje prava novinara


Mrljavac

BEČ, 7. listopada 2008. (Hina/APA) - Medijska organizacija jugoistočne Europe SEEMO predbacila je Moldaviji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kršenje prava novinara i zatražila "sigurno medijsko okruženje" za novinare u tim trima zemljama.[PRBREAK][/PRBREAK]U Moldaviji su nepoznate osobe prijetile novinarima tjednika "Ziarul de Garda" nakon što su objavili da je ministarstvo obrazovanja dalo tajnoj službi informacije o studentima, izvijestio je SEEMO u priopćenju objavljenom u utorak u Beču.

 

SEEMO je zatražio od moldavske vlade da istraži slučaj i osigura "sigurno medijsko okruženje".

 

U Crnoj Gori policija je novinarima beogradskog lista "Večernje novosti" te crnogorskih listova "Vijesti" i "Republika" oduzela fotoaparate i opremu dok su snimali akciju policije protiv prosvjednika, pristaša Crnogorske i Srpske pravoslavne crkve u Nikšiću.

 

Policija je incident objasnila time što navodno nije mogla razlikovati novinare od prosvjednika. Novinarima je kasnije vraćena oprema, ali su neke fotografije bile izbrisane.

 

"Taj incident pokazuje da crnogorski novinari i dalje rade u često neprijateljskom okruženju", izjavio je glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović.

 

Neprihvatljivo je da se novinare sprječava u njihovu radu, rekao je Vujović, koji poručuje kako još uvijek nisu razjašnjeni slučajevi napada na novinare iz proteklih godina.

 

Udruga spominje i nedavni slučaj navodnih prijetnji smrću novinarima koji su izvješćivali o "Queer-Festivalu" o ljudskim pravima i spolnosti, održanom krajem rujna u Sarajevu.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija