Jump to content

Nacionalni prog. zaštite i promic. ljudskih prava ocijenjen pozitivno


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 18. studenog 2009. (Hina) - Nacionalni program zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj od 2008. do 2011. godine ocijenjen je pozitivno na današnjemu okruglom stolu o provedbi tog programa u Centru za ljudska prava.[PRBREAK][/PRBREAK]Nacionalni program zaštite i promicanja ljudskih prava od 2008. do 2011. ocijenjen pozitivno

 

ZAGREB, 18. studenog 2009. (Hina) - Nacionalni program zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj od 2008. do 2011. godine ocijenjen je pozitivno na današnjemu okruglom stolu o provedbi tog programa u Centru za ljudska prava.

 

Predsjednica radne skupine za izradu programa Ksenija Turković ocijenila je da je nacionalni program dobar te da je napredak u zaštiti ljudskih prava vidljiv, ali je u mnogim područjima, kako je dodala, problem njegova provedba. Napomenula je da posebnu težinu problemu ljudskih prava daje i gospodarska kriza zbog koje za mnoge projekte nema novca, a zbog nje se, kako je rekla, narušava i jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na rad.

 

Predstojnik Ureda za ljudska prava Luka Mađerić također je rekao da je provedba programa u nekim područjima problem. Kao pozitivne pomake istaknuo je donošenje novog Zakona o suzbijanju diskriminacije te Zakona o ravnopravnosti spolova.

 

"Neke stvari mogle bi biti i bolje", rekao je Mađerić i pritom posebice istaknuo izobrazbu o ljudskim pravim na osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini.

 

Poboljšanja u zaštiti ljudskih prava istaknuo je i zamjenik pučkoga pravobranitelja Dean Palčić.

 

Tin Gazivoda iz Centra za ljudska prava istaknuo je zaštitu posebno osjetljivih skupina, kao što su osobe s invaliditetom i starije osobe, dodajući da je u tom području ostvaren napredak.

 

Pripadnici civilnog društva na skupu su istaknuli važnost što bolje provedbe nacionalnog programa te suradnje državnih vlasti i pripadnika nevladinih udruga.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija