Jump to content

Najava Hrvatskih dana arbitraže i mirenja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Stalno izbrano sudište i Centar za mirenje pri HGK organizirat će 1. i 2. prosinca 19. Hrvatske dane arbitraže i mirenja, međunarodno savjetovanje na kojem će biti predstavljen novi pravilnik o arbitraži te prikazani primjeri arbitraže i mirenja na regionalnoj i međunarodnoj razini.[PRBREAK][/PRBREAK]Potpredsjednik Stalnog izbranog sudišta pri HGK i predsjednik Organizacijskog odbora Dana arbitraže i mirenja Hrvoje Sikirić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će na skupu biti predstavljena Nova zagrebačka pravila, pravilnik koji bi arbitražu u Hrvatskoj trebao modernizirati i uskladiti s najnovijim rješenjima u međunarodnoj arbitražnoj regulativi.

 

Razmatrat će se i novi Zakon o mirenju, koji je usvojen ove godine, te predstaviti novo izdanje godišnjaka Croatian Arbitration Yearbook. Od stotinjak sudionika savjetovanja, njih 15 posto bit će iz inozemstva, najavio je Sikirić.

 

Predsjednik Stalnog izbranog sudišta Mihajlo Dika istaknuo je da to tijelo, koje je nadležno za arbitražno rješavanje sporova domaćih i međunarodnih poslovnih subjekata, godišnje riješi između 60 i 110 predmeta, čija se ukupna vrijednost kreće od 90 do 160 milijuna eura. Ove je godine Sudište dosad riješilo 62 predmeta vrijednosti blizu 100 milijuna eura.

 

Trajanje spora pred Sudištem prosječno iznosi godinu dana, što znači da se predmet znatno brže rješava nego na državnim sudovima gdje sporovi traju po 4 - 5 godina, kaže Dika.

 

Četvrtina sporova je s međunarodnim obilježjem, a najčešće su to sporovi s poslovnim subjektima iz BiH, no u posljednje vrijeme sve je više sporova i sa subjektima iz Albanije.

 

Na taj se način Stalno izbrano sudište pretvara u važan centar za rješavanje domaćih i međunarodnih trgovačkih sporova, budući da rješava više predmeta nego sudišta svih ostalih država bivše SFRJ zajedno. Rijetka su međunarodna tijela koja godišnje riješe par stotina predmeta, a pred hrvatskim Sudištem raste broj izvanredno visokih sporova, većih od 100 milijuna kuna, naglašava Dika.

 

Predsjednik Centra za mirenje pri HGK Krešimir Sajko upozorio je pak je mirenje najjeftiniji način rješavanja sporova jer su njegovi troškovi neznatni u odnosu na arbitražu ili sud.

 

Mirenje uspijeva ako stranke uz pomoć izmiritelja, kojeg same biraju, zaključe nagodbu čiji oblik i sadržaj određuju same. Podaci Centra za mirenje pokazuju da postotak sklapanja nagodbe ima uspješnost veću od 70 posto.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija