Jump to content

Najavljena cjelovita izmjena ZSPC


Ane

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin najavio je danas kako bi se u iduća dva mjeseca u Vladinoj proceduri trebale naći cjelovite izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u sklopu kojih će Vlada razmotriti hoće li za određene kategorije vozača ukinuti odredbu o 0,0 promila.[PRBREAK][/PRBREAK]Kirin je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekao da je MUP pripremio izvješće o utjecaju alkohola na pojedine skupine vozača, na temelju kojega će, kao i cjelovite analize jednogodišnje provedbe Zakona, Vlada procijeniti hoće li pred Sabor ići s prijedlogom da se određenim kategorijama vozača dopusti vožnja s do 0,5 promila alkohola u krvi. Ministar je naglasio da će Vlada poduprijeti rješenje koje će jamčiti sigurnost za sve sudionike u prometu, pa i ako će to značiti da u Zakonu i dalje ostaje odredba o 0,0 promila. Izvijestio je da će se zakonskim izmjenama još restriktivnije ići prema mladim vozačima do pet godina iskustva, za koje će i dalje vrijediti odredba o 0,0 promila.

 

Kirin je najavio da će MUP intervenirati u 40-ak zakonskih odredbi, a jedna od novina je da se kažnjavanje dijela prometnih prekršaja sa sudova prebaci na policajce. Parkirne bi kazne ubuduće mogli naplaćivati i komunalni redari, pa i "na licu mjesta", a kazne bi u tom slučaju bile manjeg iznosa (tzv. bonus) zbog ažurnosti postupka. Ministar je iznio podatak da je od oko 33 milijuna kuna, koliko su u 2005. bile "teške" prekršajne kazne, naplaćeno tek nešto više od tri milijuna tj. 9,8 posto.

 

Potpredsjednica Hrvatskog sabora i HSLS-a Đurđa Adlešić izvijestila je kako je s MUP-om postigla dogovor da se u cjelovite izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama uvrsti i njezin prijedlog o proširenju kategorija invalidnih osoba koje mogu upotrebljavati povlaštena parkirna mjesta.

 

Svojim prijedlogom zakonskih izmjena, koji je upućen u saborsku proceduru, Adlešić traži da se pravo na korištenje posebnih parkirnih mjesta za invalide proširi i na slijepe osobe, 100-postotne bubrežne bolesnike koji idu na hemodijalizu, teške srčane bolesnike te mentalno retardirane osobe. Kao najveći nedostatak važećeg zakona ocijenila je to što je mogućnost dobivanja iskaznice za povlašteno parkiranje ograničena na 70-postotno oštećenje invalidne osobe. Adlešić upozorava da se osobi kojoj je amputirana noga od koljena na dolje oštećenje procjenjuje na 50-postotno, da osoba koja je preživjela teški moždani udar i ima oštećenu jednu stranu tijela ima samo 30-postotno oštećenje ruku, da se za 40-postotno oštećenje nogu također ne može dobiti iskaznica za povlašteno parkiranje. Stoga traži i da se osobama s manjim stupnjem invaliditeta omogući da koriste za invalide predviđena parkirna mjesta.

 

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin najavio je na konferenciji za novinare da će cjelovite izmjene spomenutog zakona u iduća dva mjeseca ući u Vladinu proceduru, a njima bi se, među ostalim, trebale proširiti kategorije invalidnih osoba koje mogu koristiti posebna parkirna mjesta.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija