Jump to content

Nasilje spram žena duboko ukorijenjeno u Afganistanu


Mrljavac
 Dijeli

KABUL, 30. studenog 2009. (Hina/AFP) - Nasilje spram žena jako je rašireno i duboko ukorijenjeno u afganistanskom društvu, ocijenio je UN u ponedjeljak ustanovivši "smanjeno prisustvo žena u javnom životu", osam godina nakon svrgavanja talibana.[PRBREAK][/PRBREAK]UN je pokrenuo 16-dnevnu kampanju, od 25. studenoga (međunarodni dan ukidanja nasilja spram žena) do 10. prosinca (obljetnica univerzalne deklaracije o ljudskim pravima), na temu nasilja nad ženama.

 

"Nasilje nad ženama i djevojkama široko je rasprostranjeno i duboko ukorijenjeno u afganistanskom društvu. Ono nije dovoljno osuđivano i suzbijano u afganistanskom društvu i institucijama", ocijenila je dužnosnica za ljudska prava unutar misije UN-a u Afganistanu Norah Niland na konferenciji za tisak.

 

"Sudjelovanje žena u javnom životu reducirano je. Tendencija je negativna", nastavila je ona.

 

"Ne može biti pravog mira ni mogućeg razvoja bez eliminiranja nasilja nad ženama", istaknuo je dužnosnik za Afganistan Međunarodnog centra za ljudska prava i razvoj demokracije Zia Moballegh.

 

"Žene koje žele istaknuti svoja prava u javnoj sferi žrtve su nasilja i fizičkih napada, iako je fizičko nasilje nad ženama suprotno islamskom zakonu", dodao je on, spominjući i rušenje škola za djevojke koje su počinili talibanii pozivajući parlament da usvoji nacrt zakona protiv nasilja nad ženama.

 

"Eliminiranje nasilja spram žena bit će moguće tek uz napor čitave nacije i odlučnost, posebice muškaraca", ocijenio je on.

 

Nilandova je posebno zabilježila težak problem sa silovanjem u zemlji. "Naša istraživanja na terenu pokazuju da je silovanje podcijenjeno i rijetko prijavljeno iako pogađa sva područja, sve zajednice i sve društvene slojeve u zemlji".

 

Afganistanski kazneni zakon iz 1976. ne uzima u obzir silovanja.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija