Jump to content

Nema javnog okupljanja 100 metara od četiri ključne institucije


Zex
 Dijeli

U krugu od najmanje sto metara od zgrada Hrvatskog sabora, Vlade, Ustavnog suda i predsjednika Republike neće moći biti javnog okupljanja i prosvjeda, predviđa se izmjenama Zakona o javnom okupljanju koje je Vlada danas predložila.[PRBREAK][/PRBREAK]Takva je odredba, kazao je premijer Ivo Sanader, sukladna s međunarodnom Konvencijom o zaštiti prava i temeljnih sloboda po kojoj se sloboda mirnog okupljanja može ograničiti radi interesa državne sigurnosti.

 

Utvrđivanje pojasa od sto metara uz objekte četiriju najvažnijih institucija objašnjava se i potrebom osiguranja najvišeg stupnja zaštite i sigurnosti pojasa na kojem se nalaze ti objekti.

 

Takve su izmjene, ističe Sanader, podržali i socijalni partneri.

 

Izmjenama se pak mirno okupljanje i javni prosvjedi dopuštaju u blizini spomenika kulture, što do sada nije bio slučaj.

 

Kurirska služba nije poštanska usluga po definiciji, rekao je ministar prometa Božidar Kalmeta predstavljajući izmjene Zakona o pošti.

 

Kurirske se usluge definiraju kao usluge s dodanom vrijednošću, što, uz brži prijenos, podrazumijeva praćenje poštanske pošiljke u prijenosu, njeno uručenje u dogovorenom roku, postupanje po naknadnom zahtjevu pošiljatelja i slično.

 

Rezervirane poštanske usluge, odnosno usluge prijama, prijenosa i uručenja pismovnih pošiljki mogao bi, predviđa se, obavljati jedino javni operater (Hrvatska pošta).

 

Vlada je danas prihvatila i Strategiju gospodarenja otpadom, a njeni su temeljni ciljevi smanjiti količinu otpada, potaknuti njegovo recikliranje i preradu, izgraditi 21 regionalni centar gospodarenja otpadom.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija