Jump to content

New York zabranio pušenje i u parkovima, na plažama


Mrljavac
 Dijeli

NEW YORK, 3. veljače 2011. (Hina/AFP) - Gradsko vijeće New Yorka odobrilo je zakon koji zabranu pušenja proširuje i na gradske parkove, plaže i druge pješačke zone poput Times Squarea.[PRBREAK][/PRBREAK]"Ovo ljeto Njujorčani koji odu u parkove i na plaže zbog svježega zraka i zabave, udisat će još čišći zrak i sjediti na plaži na kojoj neće biti opušaka, rekao je gradonačelnik Michael Bloomberg u srijedu nakon glasovanja.

 

"Izglasavanjem zabrane pušenja u svih 1700 gradskih parkova i na 23 kilometra plaža, gradsko nam vijeće pomaže zaštititi Njujorčane, a osobito djecu koja boluju od astme, od štetnog utjecaja pasivnog pušenja".

 

Novi je zakon usvojen s 36 glasova za i 12 protiv, a stupit će na snagu tri mjeseca pošto ga gradonačelnik potpiše. Za prekršitelje predviđena je kazna od pedeset dolara.

 

Po Bloombergovim riječima, novi zakon nastavak je borbe koja je počela prije devet godina zabranom pušenja u kafićima i restoranima.

 

"U zadnjih smo devet godina postigli da više od 350 tisuća ljudi prestane pušiti, pa Njujorčani žive 19 mjeseci duže nego 2002., rekao je.

 

Borci za prava pušača prosvjeduju protiv nove mjere koju opisuju kao zadiranje u osobne slobode. No predsjednica gradskoga vijeća Christine Quinn kaže da zakon štiti zdravlje građana.

 

"Statistika ne laže: pasivno pušenje ubija", rekla je. "Ovaj zakon pomaže da svi Njujorčani mogu slobodnije disati i udisati čišći zrak. Nitko ne bi smio biti osuđen na udisanje smrtonosnog cigaretnog dima u parku ili na plaži".

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija