Jump to content

Nezaposleni u Italiji s manjom pomoći nego u drugim EU članicama


Mrljavac
 Dijeli

TORINO, 18. listopada 2009. (Hina/Reuters) - Čelnik talijanske središnje banke Mario Draghi obrušio se ovih dana na talijanski sustav socijalne skrbi zbog neujednačenosti i neadekvatnosti, ustvrdivši kako većina nezaposlenih Talijana prima manju pomoć u usporedbi s drugim velikim gospodarstvima Europske unije (EU).[PRBREAK][/PRBREAK]Njegove izjave u oštroj su suprotnosti s opetovanim ocjenama talijanskog premijera Silvija Berlusconija da zahvaljujući mjerama vlade u Rimu 'nitko nije ostavljen na cjedilu' u aktualnoj krizi.

 

U ovotjednom nastupu nedaleko Torina Draghi je iznio čitav niz podataka radi ilustracije neadekvatnosti talijanskog sustava socijalne skrbi, ustvrdivši da je kriza istaknula nedostatke sustava i potrebu za hitnim reformama.

 

Pored značajnih razlika među naknadama s obzirom na veličinu kompanije, vrstu djelatnosti i ugovora o radu, mnogi nezaposleni i dalje nisu obuhvaćeni sustavom državne pomoći, ustvrdio je Draghi.

 

Udio Talijana koji primaju naknadu za nezaposlene ili koriste pogodnost očuvanja radnog mjesta u sklopu sheme skraćenog radnog vremena doseže 40 posto ukupnog broja nezaposlenih, nasuprot 73 posto u Španjolskoj odnosno čak 97 u Francuskoj.

 

Talijani zaposleni u velikim industrijskim tvrtkama uživaju pogodnost sheme 'cassa integrazione', posebnog državnog fonda koji jamči isplatu naknada otpuštenima, odnosno smanjenih iznosa plaća radnicima sa skraćenim radnim tjednom. Slični mehanizmi ne postoje za sektor usluga ili malo poduzetništvo, upozorio je Draghi.

 

Istodobno prijeti opasnost da zaštita koju nudi navedena shema postane pretjerana jer omogućuje da se ljudi fiktivno drže na poslu u situaciji strukturalnih kriza u tvrtkama koje vjerojatno neće biti riješene. U slučaju da ostanu bez posla, oko 1,6 milijuna Talijana ne bi imalo pravo ni na kakvu naknadu dok bi ih milijun dobilo tek skromnu, simboličnu pomoć, kazao je Draghi.

 

Da bi imao pravo na bazičnu naknadu za nezaposlene, radnik u Italiji mora najmanje 12 mjeseci uplaćivati doprinose tijekom dvije godine prije nego što ostane bez posla. Usporedbe radi, u Francuskoj se zahtijeva najmanje šest mjeseci plaćanja doprinosa tijekom 22 mjeseca pred gubitak posla, a u Španjolskoj 12 mjeseci u prethodnih čak šest godina, kazao je Draghi.

 

Istaknuo je nadalje da za razliku od Italije većina europskih zemalja nudi i neku vrstu alternativne naknade radnicima čije uplate doprinosa nisu dostatne.

 

Italija troši približno 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za pomoć nezaposlenima, nasuprot u prosjeku 1,7 posto BDP-a koliko ta potrošnja iznosi u 16 zemalja članice eurozone.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija