Jump to content

Nizozemska donira milijun eura za reformu pravosuđa u Hrvatskoj


Mrljavac

ZAGREB, 7. listopada 2008. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i njegov nizozemski kolega Maxime Verhagen potpisali su u utorak u Zagrebu pismo namjere koje predviđa donaciju u iznosu od oko milijun eura za financiranje reforme pravosudnog sustava u Hrvatskoj u sklopu projekta Svjetske banke.[PRBREAK][/PRBREAK]"Ovaj projekt pokrenut je kako bi se podržali napori Hrvatske u reformi pravosudnog sustava, osobito jačanja učinkovitosti sudstva", rekao je Verhagen nakon svečanog potpisivanja pisma namjere u Banskim dvorima.

 

"Hrvatska je načinila važne korake u ubrzavanju kako sudske reforme, tako i borbe protiv korupcije", rekao je Verhagen, dodajući da još uvijek postoje važni izazovi koje treba prevladati.

 

"Osobito je važno poboljšati učinkovitost sudstva. Osim neovisnosti i nepristranosti, učinkovitost je ključna za funkcioniranje pravosudnog sustava", kazao je Verhagen.

 

"Ako sudstvo ne funkcionira, gubi kredibilitet u javnosti, a jasno je da to može imati teške posljedice za vladavinu prava", rekao je nizozemski ministar.

 

Ministar Jandroković je rekao da je pitanje pravosuđa jedno od pitanja u kojima Hrvatska mora načiniti dodatne korake u procesu približavanja Europskoj uniji, ali je naglasio da je reforma važna i za građane Hrvatske.

 

"Reforma pravosuđa nije povezana samo s približavanjem Europskoj uniji već se ona tiče i kvalitete života naših građana ... rješavanjem tog pitanja omogućit ćemo kvalitetniji život građana Republike Hrvatske", rekao je Jandroković.

 

Potpisivanje Pisma namjere označava početak trostrane suradnje u ovom projektu i ukazuje na posebno dobre odnose između Hrvatske i Nizozemske koji će ići u prilog uspješnom okončanju pravosudne reforme u Hrvatskoj, ocijenio je ministar Jandroković.

 

On je posebno zahvalio vladi Nizozemske na donaciji naglasivši da je ta zemlja od 2000. godine za razne projekte reforme u Hrvatskoj donirala ukupno 30 milijuna eura.

 

Pismo namjere je supotpisao i voditelj ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andras Horvai, koji je naglasio da je ovaj projekt važan dio četverogodišnje strategije za Hrvatsku koju je prije tjedan dana prihvatio izvršni odbor Svjetske banke.

 

Pismo namjere trebala je umjesto Jandrokovića potpisati ministrica pravosuđa u odlasku Ana Lovrin, čiju je smjenu najavio premijer Ivo Sanader nakon što je u ponedjeljak u središtu Zagreba ubijena odvjetnička vježbenica Ivana Hodak, kći odvjetnika koji brani umirovljenog generala Vladimira Zagorca, protiv kojeg se vodi istraga za teški slučaj pronevjere.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija