Jump to content

Njemačka pooštrava zakon o oružju


Mrljavac
 Dijeli

BERLIN, 13. svibnja 2009. (Hina) - Njemačka je vlada odlučila pooštriti zakon o posjedovanju oružja koji, među ostalim, uključuje i zabranu igara poput paintballa te nenajavljene kućne posjete vlasnicima vatrenog oružja, priopćeno je u srijedu u Berlinu.[PRBREAK][/PRBREAK]"Vlada tim zakonom pokušava naći umjeren put koji bi građanima donio više sigurnosti, a istodobno ne bi opterećivao vlasnike oružja koji se drže zakona", rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba kršćansko-demokratske unije CDU/CSU Wolfgang Bosbach.

 

Zbog pokolja u južnonjemačkom gradu Winnendenu u ožujku, kad je 17-godišnjak oružjem uzetim iz očeve zbirke ubio 15 osoba, ministri unutarnjih poslova saveznih pokrajina donijeli su nacrt zakona koji predviđa strog nadzor oružja. Predviđeni su nenajavljeni kućni posjeti kako bi se provjerilo drže li vlasnici oružje u skladu s propisima zaključano u posebnu sefu.

 

Zakonom, koji bi trebao stupiti na snagu još prije parlamentarnih izbora u rujnu, zabranjuju se i tzv. realne ratne igre poput paintballa ili gotche.

 

Isto tako bi svih 12 milijuna komada vatrenog oružja u Njemačkoj u privatnom vlasništvu do 2012. trebalo biti upisano u središnji registar vlasnika oružja.

 

Novi zakon o držanju vatrenog oružja kritiziraju sindikati policije i udruge rodbine žrtava zločina počinjenih vatrenim oružjem. I jedni i drugi su zahtijevali potpunu zabranu mogućnosti privatnog posjedovanja oružja. Nove propise kritiziraju i lovci i članovi streljačkih klubova, koji u pooštrenju zakona vide "kriminaliziranje" vlasnika oružja.

 

Zakon o posjedovanju oružja pooštren je već 2004. zbog pokolja u gimnaziji u Erfurtu koji se dogodio 2002.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija