Jump to content

Njemačka: Ustavni sud protiv istraga koje počivaju na diskriminaciji


Zex

BERLIN - Istrage poput onih koje su protiv studenata iz muslimanskih zemlja u Njemačkoj bile pokretane nakon terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 2001., samo zato što su studenti i muslimani, kose se s Ustavom i u budućnosti će biti dozvoljene samo uz mnogobrojna ograničenja, odlučio je Njemački ustavni sud u Karlsruheu.[PRBREAK][/PRBREAK]"Opća opasnost po društvo recimo od terorizma ne opravdava ovakvu vrstu istrage", stoji u obrazloženju Ustavnog suda. Tzv. istraga širokih razmjera po sistemu rastera uperena protiv veće skupine građana, kako se nadalje navodi u obrazloženju, predstavlja povredu Ustavom zagarantirane ravnoteže između slobode i sigurnosti.

 

Ubuduće će ovakva vrsta istrage širokog spektra biti dozvoljena samo u slučaju da postoji konkretna opasnost od izvršenja krivičnih djela.

 

Ovom odlukom Prvi senat Ustavnog suda gotovo je u cijelosti prihvatio tužbu jednog marokanskog studenta koji je nakon terorističkih napada na SAD postao cilj istrage državnog odvjetništva samo zato jer je udovoljavao kriterijima "student" i "musliman".

 

Današnju odluku su pozdravile studentske udruge koje su u vođenju istrage bez konkretnog povoda protiv stranih studenata vidjeli povredu njihovih najosnovnijih prava.

 

Presudu je pozdravio i državni povjerenik za zaštitu podataka Peter Schaar koji smatra da je dosadašnja praksa pogađala veliki broj osoba koje pod normalnim okolnostima ne bi bile osumnjičene.

 

Predstavnici policije naprotiv, nisu pokazali razumijevanje za današnju odluku Ustavnog suda.

 

"Ne možemo shvatiti da sudovi sigurnosnim organima sve više i više vežu ruke u borbi protiv mogućih katastrofalnih napada na građane", smatra Konrad Freiberg, predsjednik Njemačkog sindikata policajaca.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija