Jump to content

Nova pravila za zarade eurozastupnika u novom sazivu parlamenta


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 7. lipnja 2009. (Hina) - Novi Europski parlament vratit će se svom starom poslu u srpnju, ali s jednakim plaćama za svih 736 zastupnika i izmijenjenim sustavom povrata troškova, pišu europski mediji.[PRBREAK][/PRBREAK]U novom sazivu svi zastupnici bez obzira iz koje zemlje članice EU dolazili imat će bruto plaću od oko 7.000 eura mjesečno, čime će se staviti točka na sustav po kojem je eurozastupnik zarađivao onoliko koliko i zastupnik u nacionalnom parlamentu.

 

Točnije, od 14. srpnja kada će se održati konstituirajuća sjednica parlamenta, svaki zastupnik imat će mjesečno bruto plaću 7.665,31 eura, odnosno neto 5.963,33 eura. Uz to, svaki zastupnik primat će još 4.202 eura mjesečno za opće troškove te 17.540 eura za troškove ureda i plaće asistentima.

 

Nova pravila okončat će situaciju u kojoj su postojale velike razlike u plaćama zastupnika iz različitih zemalja.

 

Stanje je postalo posebno apsurdno posljednjih godina, nakon ulaska novih, siromašnijih zemalja 2004., jer je primjerice talijanski zastupnik zarađivao gotovo 15 puta više nego nego njegov bugarski kolega.

 

Njemački eurozastupnik zarađivao je oko 7.000 eura dok je mađarski na kraju svakog mjeseca na platnom obrascu imao manje od 1.000 eura.

 

Novo pravilo će, pak, stvoriti svoje vlastite razlike jer će sada neki zastupnici EP-a zarađivati više nego njihovi predsjednici država, što će biti slučaj s bugarskim zastupnicima.

 

Nova pravila dogovorena su 2005., nakon godina svađa, posebno unutar dvije najveće grupacije EP-a. Na kraju je postignut kompromis koji kaže da ponovno izabrani zastupnici mogu zadržati, ako žele, staru plaću. Naime, nova primanja neće činiti veliku promjenu za njemačke zastupnike, ali bi predstavljala značajno smanjenje za talijanske.

 

Istovremeno, dogovoreno je i poboljšanje sustava općih troškova jer su rupe u prethodnom predviđale određenu svotu novca za putovanja zastupnika, bez obzira na stvarni trošak, a dio njih bi korištenjem niskobudžetnih kompanija stavljao nepotrošeni novac sebi u džep.

 

Po novom sustavu, povrat novca će se omogućavati samo na temelju stvarnih troškova.

 

Zastupnici sami sebi nisu međutim mnogo pomogli kada se radi o njihovom vlastitom imidžu, pišu mediji.

 

Tek je medijska izloženost dovela do toga da se reformiraju pravila koja ih sada spriječavaju da uzimaju u službu članove obitelji. To će se promijeniti od srpnja, ali članovima obitelji koji su već zaposleni bit će dopušteno da nastave rad i u sljedećem mandatu.

 

Kritičari međutim još uvijek vide prostor za poboljšanja, pa tako sugeriraju stezanje pravila o dnevnicama ili o troškovima za vođenje ureda.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija