Jump to content

Novi pravilnik vođenja evidencije o radnicima od 1. svibnja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Od 1. svibnja počinje primjena novog Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima kojim se, nakon manje od godine dana, zbog problema u primjeni mijenjaju odredbe sadašnjeg Pravilnika.[PRBREAK][/PRBREAK]Novi Pravilnik koji je objavljen u Narodnim novinama br 37/11. donosi se nakon brojnih prigovora poslodavaca, ali i sindikata, na kompliciranost procedure i previsoke kazne za nevođenje evidencije.

 

Za razliku od dosadašnjeg Pravilnika, više neće trebati evidentirati neke podatke vezane uz radno vrijeme radnika, primjerice posebno iskazivati sate provedene na službenom putu, sate terenskog rada, rada u preraspodjeljenom radnom vremenu, vremena provedenog na rodiljnom i roditeljskom dopustu, te vremena neplaćenog dopusta.

 

Također, u evidenciji o radnom vremenu radnika poslodavci više nisu obvezni voditi podatke koji u mjesecu za koji se isplaćuje plaća (ili naknada plaće) nisu ostvareni, odnosno koji kod radnika ne postoje. To znači da poslodavci više ne moraju popunjavati rubrike prekovremenog rada, noćnog rada, sati pripravnosti i sl. ako radnik takve sate nije ni ostvario.

 

Poslodavac više ne mora voditi evidenciju o dolasku i odlasku s posla, osim ako je to predviđeno kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim s radničkim vijećem, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

 

Ostale podatke mora i dalje obavezno evidentirati - ukupno dnevno radno vrijeme, rad noću, nedjeljom, blagdanom i neradnim danom, prekovremeni rad, te sate pripravnosti, godišnjeg odmora, bolovanja i štrajka, no evidenciju će morati popuniti najkasnije u roku sedam dana od dana za koji se podaci popunjavaju, a ne više odmah.

 

Tvrtke koje od 1. svibnja više ne žele voditi evidenciju o početku i završetku rada svojih zaposlenika trebaju izmijeniti kolektivni ugovor, pravilnik o radu ili sporazum s radničkim vijećem, a one u kojima ostane na snazi evidencija dolazaka a to ne učine, mogu dobiti novčane kazne od 61.000 do 100.000 kuna, te dodatnih 7.000 do 20.000 kuna kazne za odgovornu osobu.

 

Dosadašnji Pravilnik bio je na snazi od 1. lipnja prošle godine, a donesen je nakon izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima je ZOR usklađen sa zakonodavstvom EU. No, uskoro nakon stupnja na snagu počeli su prigovori poslodavaca da traži previše dokumentacije i vremena, a nezadovoljni su bili i sindikati, pa se odmah krenulo u njegove izmjene.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija