Jump to content

Novi skandal u Poreznoj upravi


Ane
 Dijeli

Nakon što je otkriveno da je ravnatelj Porezne uprave Ministarstva financija Ivica Mladineo unatoč preporuci splitskog Županijskog državnog odvjetništva, koje sumnja u mogućnost pranja novca, preporučio da se fiktivnoj danskoj tvrki Robson Holdings odobri plaćanje poreznog duga državi "teškog" 31 milijun kuna, u javnost je dospio još jedan skandal Porezne uprave.[PRBREAK][/PRBREAK]Naime, za vrijeme stečajnog postupka nad čakovečkom tvornicom Meplast Porezna uprava je s poduzetnikom Antunom Vlahekom, inače vlasnikom tvrtke Toya, sklopila tajni sporazum čime je Vlaheku omogućeno stjecanje vlasništva nad strojevima Meplasta, objavio je poslovni tjednik Business.hr.

 

To je u razgovoru za Business.hr priznao i sam Vlahek, koji je do tajnog sporazuma s Poreznom upravom posjedovao samo tvorničku zgradu, ali ne i strojeve. Porezna uprava pristala je na tajni sporazum s Vlahekom unatoč činjenici da zajedno s grupom poduzetnika, ili čak sam, državi duguje 23 milijuna kuna poreza.

 

Po postignutom sporazumu, Porezna je uprava skinula hipoteku sa strojeva Meplasta, inače otvorenu upravo zbog duga Meplasta državi, te ju prebacila na strojeve Vlahekove tvrtke Toye. Prije toga Porezna uprava je pristala da Meplast i Toya međusobnim dogovorom zamijene strojeve, čime su strojevi Meplasta postali vlasništvo Toye odnosno Vlaheka.

 

Da je Porezna uprava prekršila zakon sklapanjem tajnog sporazuma s Vlahekom, potvrđuje podatak da je isti sklopljen bez znanja stečajne upraviteljice Marije Holetić, te nakon proglašenja stečajnog postupka, čime je prekršen stečajni zakon.

 

Da stvar bude još gora, Porezna uprava tim je sporazumom omogućila Vlahekovoj Toyi korištenje glavnog stroja tvornice Meplast, koji je već prodan austrijskoj tvrtki Greiner Packing.

 

"Austrijsko poduzeće Greiner Packing, preko čakovečkog partnera Termoplasta ima Rješenje o dosudi za navedeni kupljeni stroj koje je izdao Trgovački sud u Varaždinu 26. listopada 2005. Poduzeće Greiner Packing kupilo je stroj u najboljoj namjeri oslanjajući se na to, da je nadležni sud provjerio da li je stroj stvarno dio stečajne imovine stečajnog dužnika."- kazao je Business.hr-u Peter Hasslacher, savjetnik za trgovinske odnose Veleposlanstva Republike Austrije u RH.

 

"Obratili smo se Trgovačkom sudu u Varaždinu i zamolili da preuzme svoje obveze. Želimo da se sud pridržava preuzetih obveza prema poduzeću Termoplast iz Čakovca, odnosno njihovu austrijskom partneru, a kupljeni stroj je i odmah plaćen. Uvijek smo raspolagali informacijom od strane suda da je stroj vlasništvo poduzeća Meplast. Za možebitne pogrešne informacije od strane Trgovačkog suda u Varaždinu niti naš Ured, niti uključena poduzeća nisu odgovorna. Nadamo se da će ovaj slučaj, na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu biti konačno završen." - dodao je Hasslacher.

 

Kako neslužbeno doznaje tjednik, čakovečko Općinsko državno odvjetništvo osporava sporazum Porezne uprave i Antuna Vlaheka.

 

Prema svemu sudeći, i ovaj je skandal povezan s ravnateljem Porezne uprave Ivicom Mladineom. Naime, cijeli slučaj u Poreznoj upravi vodio je Miljenko Krželj, pomoćnik Ivice Mladinea.

 

Tako su nezakonita postupanja čelnika Porezne uprave rezultirala još jednim skandalom, s tim da bi ovaj najnoviji lako mogao uzdrmati odnose Austrije i Hrvatske, naročito uzme li se u obzir da je austrijsko Veleposlanstvo već urgiralo prema nadležnim hrvatskim institucijama.

 

(Index.hr)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija