Jump to content

Novi Zakon o kaznenom postupku stupio na snagu


ZAGREB, 1. siječnja 2009. (Hina) - S prvim danom 2009. na snagu je stupio nov Zakon o kaznenom postupku (ZKP), no jedna od njegovih važnijih odredaba, ukidanje sudske istrage koju će ubuduće voditi državni odvjetnici, a ne kao do sada istražni suci, počet će se primjenjivati od srpnja u USKOK-ovim, odnosno od rujna 2011. u svim ostalim kaznenim predmetima.[PRBREAK][/PRBREAK]No na snagu su odmah stupile odredbe o tajnosti istražnog postupka, po kojima su sve osobe koje doznaju podatke prikupljene istražnim radnjama ili saznaju da se same radnje obavljaju, dužne su te informacije čuvati kao tajnu. Inače novi ZKP prijeti kaznenim progonom zbog odavanja službene tajne, što je kažnjivo s tri mjeseca do tri godine zatvora, a ako je riječ o vrlo povjerljivim podatcima ili ako je tajna odana iz koristoljublja, kazna može biti i desetogodišnja.

 

Zakonodavac se na takvo rješenje odlučio polazeći od presumpcije nevinosti i ustavnog prava da je svatko nedužan dok mu se pravomoćnom presudom ne utvrdi krivnja. Ocijenjeno je da se objavom podataka iz istrage, dok još nije utvrđeno ni postoji li dostatno dokaza za optužnicu, krši to pravo, ali i da se utječe na svjedoke.

 

Novinarima u Hrvatskoj, posebice sudskim izvjestiteljima, tako više ne će biti jednostavno pisati o istragama jer im prijeti kazneni progon, kao i strankama u postupku, odnosno odvjetnicima i državni odvjetnicima te saslušanim svjedocima koji otkriju podatke iz istrage. Ostaje nejasno kako će se odredba o tajnosti istrage odraziti na saborske zastupnike koji uživaju imunitet za svoje javne nastupe.

 

Po tumačenju iz Ministarstva pravosuđa javnost će ubuduće imati pravo znati za neki kazneni progon tek nakon pravomoćnosti optužnice. Da je prijeporna odredba vrijedila u proteklu razdoblju, to bi značilo da za jednu od najvećih korupcijskih afera, odnosno tzv. slučaj "Maestro", javnost ne bi doznala u lipnju 2007., kad su uhićeni osumnjičenici i kad je pokrenuta istraga, nego tek devet mjeseci poslije kad je sud potvrdio optužnicu.

 

Novinarima sigurno na ruku ne ide ni odredba da se službenom tajnom smatraju i podatci o istovjetnosti osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava i podatci na temelju kojih se može zaključiti o istovjetnosti te osobe.

 

Neki mediji već su ustvrdili da je novi ZKP smrt za rubrike crnih kronika.

 

Zbor novinara sudskih izvjestitelja HND-a već je zatražio sastanak s čelnicima državnog odvjetništva na kojem će nastojati upozoriti da, osim presumpcije nevinosti, postoji i pravo javnosti da zna.

 

Novim ZKP-om državni odvjetnici od istražnih sudaca preuzimaju glavnu ulogu u istragama. Naime, oni će pokretati i upravljati istragama, pri čemu za svoje istražitelje, odnosno osobe s ovlašću za prikupljanje dokaza, osim policije, mogu imenovati i poreznike, carinike, državne inspektore i ostale zaposlene u državnim službama. Takvi istražitelji imenuju se u pojedinoj istrazi u točno određenu svrhu.

 

Sadašnji istražni suci postaju suci istrage, a njihov broj će se smanjiti. Oni će nadzirati zaštitu ljudskih prava i zakonitost postupka, uređivati odnose između okrivljenika i tužitelja, odlučivati o pravima i ravnoteži između stranaka u postupku, odlučivati o žalbama na pritvor te odobravati posebne mjere prikupljanja dokaza, kao što su praćenje, prisluškivanje i pretrage.

 

Sucu istrage dane su ovlasti da sam, bez izvanraspravnog vijeća, osumnjičeniku može jednomjesečni pritvor, odnosno istražni zatvor produljiti najprije za dva, a zatim za još tri mjeseca, odnosno ukupno šest mjeseci.

 

Nova raspodjela posla između suda i odvjetništva prvo će se s početkom srpnja ove godine početi primjenjivati u tzv. USKOK-ovim, a od rujna 2011. i na sve ostale kaznene predmete.

 

Istrage će se provoditi za teža kaznena djela, a za blaža će državni odvjetnici moći provesti skraćeni postupak, bez provedbe istrage. Procjenjuje se da će se najviše postupaka voditi upravo po skraćenu postupku, što je moguće za nedjela za koja je zapriječena kazna do 12 godina zatvora. Time bi se, nadaju se u Ministarstvu, postigla veća ekonomičnost i rasterećenost sudaca koji bi se više mogli baviti složenijim predmetima.

 

Osim istražitelja, novim ZKP-om uvodi se još jedna nova dužnost, a to je pritvorski nadzornik, odnosno poseban službenik zadužen za brigu da se pritvorenicima ne krše ustavna prava.

 

Pritvor se, pak, u novom zakonu naziva dvodnevno zadržavanje osumnjičenog prije otvaranja istrage, a ovlast za takvo lišavanje slobode dana je potpuno u nadležnost državnom odvjetniku. Ono što se do sada zvalo pritvorom dobilo je naziv istražni zatvor i njega će određivati sudac istrage. Osnove po kojima se osumnjičenik može pritvoriti ostale su iste.

 

Za primjenu novog ZKP-a potrebno je 157 milijuna kuna koje će se utrošiti za prilagodbu državnog odvjetništva, policije i sudova, zatim za troškove obvezne obrane, izobrazbu sadašnjeg kadra i novih oko 200 radnih mjesta u policiji i odvjetništvu te Ministarstvu pravosuđa, primjerice za savjetnike za žrtve kaznenih djela.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...