Jump to content

Novi Zakon o zaštiti okoliša očekuje se u lipnju


Svilena

ZAGREB, 9. svibnja 2007. (Hina) - Novi zakon o zaštiti okoliša, usklađen s pravnom stečevinom Europske unije Hrvatski sabor donijet će u lipnju, najavio je danas načelnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nenad Mikulić na predstavljanju nacrta novoga zakona pred članstvom Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO) te predstavnika ekoloških udruga i novinara.[PRBREAK][/PRBREAK]Mikulić je rekao da se nacrt zakona nalazi na web stranici Ministarstva te pozvao sve zainteresirane da svoje prijedloge na odredbe zakona do 15. svibnja dostave Ministarstvu.

 

Pomoćnica ministrice za zaštitu okoliša Mira Medić rekla je da je zakon o zaštiti okoliša "krovni zakon" (lex generalis) koji objedinjuje zaštitu okoliša i daje jedinstvene osnove, usklađene s pravnom stečevinom EU.

 

Zakon posebnu pozornost pridaje stručnjacima u zaštiti okoliša, u projektiranju, u kontroli te odgovornosti. Povezuje sve sastavnice u zaštiti okoliša - zaštitu zraka, voda, tla, gospodarenje otpadom, gospodarenje vodama, zaštitu prirode, kemikalije, buku, monitoring, izvješćivanje o stanju u okolišu, održivi razvoj, zaštitu klime - sve

ono što pokriva generalni naziv zaštita okoliša, rekla je Medić.

 

Dodala je da je zbog toga Vlada odlučila da se Zakon ne donosi po hitnom postupku, već da ide u redovitu proceduru u Saboru - u dva čitanja, kako bi se u razdoblju između dva čitanja ostavila mogućnost

zainteresiranima da daju prijedloge i primjedbe na nacrt zakona.

 

Novim Zakonom o zaštiti okoliša osuvremenit će se i sustav praćenja stanja u okolišu i informacijski sustav zaštite okoliša te pitanja stručnih osoba ovlaštenih za poslove zaštite okoliša, te definirati funkcije Agencije za zaštitu okoliša i Savjeta za održivi razvitak.

 

(Hina) xbma yaz


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija