Jump to content

Novo pravo javne nabave


Ane
 Dijeli

Izdavačka kuća Novi Informator d.O.o. objavila je u svojoj nakladi novo izdanje pod nazivom "Novo pravo javne nabave". Ovaj priručnik grupe autora sadrži pročišćeni tekst Zakona o javnoj nabavi, preteće propise, kao i razmatranja o spornim pitanjima teorije i prakse iz tog područja prava.[PRBREAK][/PRBREAK]Opseg: 162 str.

Format: 17 x 24 cm

Uvez: meki

Šifra: 03510001

 

Cijena: 220.00 kn

narudžbenica

 

Postupak javne nabave koji prethodi sklapanju ugovora o nabavi roba i usluga te ustupanju radova, koji provode državna i druga tijela Republike Hrvatske, jedinice podrune i lokalne samouprave te druge propisane pravne osobe, prvi je put uređen Uredbom Vlade Republike Hrvatske, donesenom 1995. godine (Nar. nov., br. 13/95). Uredbama je to područje bilo regulirano nakon toga i u 1996. i 1997. godini.

Vladine uredbe zamijenjene su Zakonom o nabavi roba, usluga i ustupanju radova (Nar. nov., br. 142/97 i 32/01) koji je prestao važiti donošenjem Zakona o javnoj nabavi (Nar. nov., br. 117/01), a taj Zakon uz posljednje izmjene i dopune važi i danas.

Tim Zakonom, kojemu je temeljni cilj bio usklađivanje našeg zakonodavstva s europskim na tom području, usklađivanje nije u potpunosti provedeno.

U međuvremenu su donesene i nove smjernice EU koje se odnose na javnu nabavu, a trogodišnja primjena Zakona u praksi ukazala je na određene dvojbe, neriješena pitanja, poteškoće i sl.

Da bi se otklonili uoeni nedostaci i racionalizirao postupak javne nabave te nastavio postupak usklađivanja s europskim pravom javne nabave, bilo je nužno Zakon o javnoj nabavi novelirati, što je i učinjeno donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi (Nar. nov., br. 92/05).

U ovoj knjizi, uz prikaz, komentar te nužna objašnjenja i obrazloženja odredaba Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj nabavi, dani

su i odgovori na brojna praktina pitanja te su ponuđena rješenja za uočene probleme u dosadašnjoj primjeni Zakona.

Uz autorske stručne radove, knjiga sadržava i redakcijski pročišćeni tekst Zakona o javnoj nabavi s pojmovnim kazalom te Uredbu o postupku nabave

roba, radova i usluga male vrijednosti.

 

Uredništvo

 

Autori: Zoran Blažević, dipl. iur., tajnik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave; Marija Crvlje, dipl. iur., zamjenica predsjednika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave; Božo Gagro, sudac Upravnog suda Republike Hrvatske; Gordana Horvat, dipl. iur., članica Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave; Goran Matešić, dipl. iur., predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave; Ante Perdić, dipl. iur., član Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave; Desa Sarvan, dipl. iur., pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Istarske županije;

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija