Jump to content

Novosti u zakonodavstvu u 2006.


Ane
 Dijeli

Od prvog dana 2006. u Hrvatskoj se primjenjuje niz novih zakona - o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, o računovodstvu, o obveznim odnosima i novih zakona iz područja osiguranja itd. Jedna od novih obveza vezana je i uz obavezni reflektirajući prsluk u svim vozilima.[PRBREAK][/PRBREAK]Reflektirajući prsluk nosit će svi vozači prilikom obavljanja manjih popravaka ili zaustavljanja drugog vozila. U slučaju nezgode vozač koji je izašao na cestu bez prsluka od osiguravajuće tvrtke može dobiti manju odštetu.

 

U poreznom sustavu s 1. siječnjem 2006. počinje primjena snižene, 10 postotne stope PDV-a za usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih hotelsko-ugostiteljskih objekata te za usluge agencijske provizije za te usluge. Time se izjednačava stopa PDV-a za domaće i strane turiste. Naime, prošlih pet godina za organizirani dolazak inozemnih turista primjenjivala se nulta stopa PDV-a, a domaći turisti i strani turisti koji su u Hrvatsku dolazili individualno plaćali su PDV po stopi od 22 posto. Prema procjenama Ministarstva financija, proračun će zbog stope od 10 posto u turizmu u 2006. godini izgubiti oko sto milijuna kuna.

 

S početkom 2006. godine očekuje se da profunkcionira Financijska policija, a nova institucija koja će započeti s radom je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga. Naime, s prvim danom 2006. počinje i primjena zakona o toj Agenciji koja će preuzeti nadzor nad nebankarskim sektorom čija imovina prelazi 40 milijardi kuna. Nova će Agencija u sebi objediniti tri postojeće institucije - Komisiju za vrijednosne papire, Agenciju za nadzor mirovinskih fondova (Hagena) i Direkciju za nadzor društava osiguranja.

 

S 1. siječnja 2006. počinje i primjena novih zakona o investicijskim fondovima, o osiguranju, te o obveznom osiguranju u prometu. Prema tom posljednjem, u sklopu Hrvatskog ureda za osiguranje treba se osnovati i Informacijski centar, u kojem će se moći dobiti svi podatci o vozilima, vozačima, vlasnicima vozila, policama osiguranja.

 

S početkom ove godine počinje i primjena novog Zakona o obveznim odnosima, koji u 1.165 članaka uređuje područje građansko-pravnih i trgovačkih ugovora, od ugovora o kupoprodajama, osiguranju imovine, odgovornosti za nadoknade štete, do ugovora o darovanju, nasljedstvu, dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

 

Počinje i primjena novog Zakona o reviziji, a početak 2006. bit će početak primjene i novog Zakona o računovodstvu koji predviđa primjenu Međunarodnih standarda financijskog izvještavanja (MSFI), kao prirodnog slijeda korištenja nekadašnjih međunarodnih računovodstvenih standarda.

 

S početkom 2006. na snagu stupa i Zakon o željeznicama, iz 2003., a na temelju njega zadnjih dana prosinca, 28. prosinca 2005. kada je objavljen u Narodnim novinama na snagu je stupio i Zakon o podjeli trgovačkog društva HŽ-a.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija