Jump to content

Obama će imenovati sutkinju Soniu Sotomayor u Vrhovni sud


Mrljavac
 Dijeli

WASHINGTON,26. svibnja 2009.(Hina) - Bijela je kuća najavila da će američki predsjednik Barack Obama u utorak imenovati svoga prvog kandidata za vrhovni sud, a CNN i druge TV mreže izvješćuju da će to biti sutkinja saveznoga prizivnog suda iz New Yorka Sonia Sotomayor, koja je od početka postupka izbora kandidata slovila kao glavni favorit za tu dužnost.[PRBREAK][/PRBREAK]Obama je u subotu izjavio kako želi intelektualnu snagu i narodnog čovjeka za idućeg suca vrhovnog suda, istaknuvši da se ne osjeća "opterećenim obvezom da se izbor temelji na demografiji".

 

Međutim, izbor Sotomayor, 54-godišnje sutkinje portorikanskog podrijetla, sadrži upravo demografske elemente, jer bi Sotomayor postala druga sutkinja u sadašnjem sazivu vrhovnog suda, treća žena u povijesti i prvi vrhovni sudac hispanoameričkog podrijetla, ocjenjuju američke TV mreže.

 

Za izbor Sotomayor lobirale su brojne hispanoameričke udruge, a Obama svoj izbor za predsjednika dijelom duguje i snažnoj potpori hispanoameričkih birača.

 

Obamin kandidat zamijenit će suca Davida Soutera, koji je u početku svibnja najavio da se povlači u mirovinu nakon sadašnje sjednice vrhovnog suda, koja traje do ljetne sudske stanke.

 

Sudac Souter pripada liberalnoj manjini u vrhovnom sudu, u kojoj su četiri od devet sudaca, te imenovanje Sotomayor, koja također slovi kao liberal, ne bi promijenilo sadašnju ravnotežu u najvišem pravosudnom tijelu u SAD-u, koje ima i ulogu ustavnog suda.

 

Obamina kandidata treba potvrditi senatski odbor za pravosuđe i Senat u punom sastavu, a oporbeni republikanci najavili su snažan otpor imenovanju liberalnog kandidata.

 

Obama je izrazio očekivanje da nakon dvaju saslušanja u srpnju kandidat može biti potvrđen prije ljetne stanke u radu Kongresa, koja počinje potkraj srpnja.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija