Jump to content

Obilježen dan Županijskog suda u Vukovaru


Zex

Dan Županijskog suda u Vukovaru obilježen je 2. srpnja svečanošću i promocijom knjige "Osam godina Županijskog suda u Vukovaru", održanima u pastoralnom centru sv. Bono.[PRBREAK][/PRBREAK]Na svečanosti, kojoj je bio nazočan i predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Ivica Crnić, o radu Županijskog suda u Vukovaru govorio je njegov predsjednik Suda Ante Zeljko.

 

Iako je privremeno smješten u neadekvatnom prostoru, Županijski sud u Vukovaru u cijelosti ispunjava zadaću, a kvaliteta rada istovjetna je kao i u ostalim županijskim sudovima u Hrvatskoj koji nisu imali ratnih šteta, rekao je Zeljko.

 

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić osvrnuo se na problem 3,1 milijun neriješenih predmeta u Hrvatskoj, ustvrdivši da suci ne mogu biti isključivi krivci za to.

 

"Ogromna većina sudaca pošteno i u okviru zadanih normi obavlja svoj posao", rekao je Crnić, dodajući kako odgovornost zbog velikog broja predmeta kojima su zatrpani hrvatski sudovi snosi i Hrvatski sabor.

 

Usvaja se sve više zakona, a nedovoljno se ulaže u opremanje i ekipiranje sudova, rekao je Crnić.

 

On je također podsjetio kako se u Hrvatskoj godišnje rješava oko 1,6 milijuna predmeta te pozvao Vladu da na određeno vrijeme uposli mlade ljude kako bi se u naredne tri do pet godina riješili svi zaostali predmeti u hrvatskom sudstvu. Osim toga, smatra da bi sudove trebalo rasteretiti svih za društvo manje važnih sporova.

 

Iako je bio najavljen i dolazak ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt, ona nije došla, ispričavši se obvezama u Saboru. Umjesto nje skup je pozdravila njezina pomoćnica Marica Novosel. Rekla je, među ostalim, da je u ovoj godini za obnovu u Domovinskom ratu uništene zgrade Županijskog suda u Vukovaru osigurano više od 20 milijuna kuna.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija