Jump to content

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama


Mrljavac

ZAGREB, 22. rujna 2010. (Hina) - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća vladina izaslanstva na zagrebačkom Općinskom sudu u spomen na tri žene koje su na tome sudu ubijene 1999.[PRBREAK][/PRBREAK]Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama proglašen je prije pet godina u spomen na trostruki zločin u kojem je u tijeku brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordanu, za što je osuđen na 40 godina zatvora.

 

Govoreći ispred spomen-ploče na mjestu zločina koji se dogodio 21. rujna 1999., predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin rekao je da je današnji dan postao simbolom dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 

Dodao je da se, prolazeći hodnicima suda, to ubojstvo doživljava i kao opomena da je u sudnici ubijena sutkinja, odvjetnica i stranka. Naglasio je da se žrtvama duguje dostojanstvo, a pravosudnim djelatnicima sigurnost.

 

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je da se danas prisjećamo triju žrtava stravična zločina, što je ujedno poruka da mora prestati nasilje nad ženama. Ne budemo slijepi i gluhi na ono što se oko nas događa, rekao je, podsjetivši da su žene i djeca najčešće žrtve obiteljskog nasilja.

 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je ocijenio kako je dobro da se na taj dan prisjećamo i preispitamo sami sebe što smo učinili da se slično više ne dogodi.

 

Osim predstavnika vlade i vrhovnog suda komemoraciji na općinskom sudu nazočili su i predstavnici suda, nevladinih udruga, obitelji žrtava te Stanka Cvetković, koja je tada bila ranjena, a i danas je djelatnica Općinskog suda u Zagrebu.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija