Jump to content

Objedinjena baza podataka o pravosuđu na Internetu


Zex
 Dijeli

Na web adresi www.sudacka-mreza.hr se mogu naći podaci o gotovo svim hrvatskim sudovima i sucima, državnim odvjetnicima i odvjetnicima, tumačima i vještacima, te sudskoj praksi, što je omogućeno ugovorom između Ministarstva pravosuđa i udruge Sudačka mreža, koja je autor tog projekta.[PRBREAK][/PRBREAK]Ugovor su u dvorani Hrvatske gospodarske komore svečano potpisali ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i predsjednik udruge Dražen

Komarica.

 

Projekt se u zadnjih 16 mjeseci provodio u cilju informatizacije pravosuđa, u sklopu aktivnosti vezanih uz cjelokupnu reformu pravosuđa.

 

Svrha projekta je kroz jedinstvenu bazu podataka na Internetu pomoći sucima u donošenju sudskih odluka, osigurati veću transparentnost rada pravosudnih tijela, te približiti pravosuđe građanima.

 

Na web adresi se nalaze podaci o sudovima i sucima, koji bi trebali biti u cijelosti upotpunjeni do kraja lipnja (biografije sudaca, sudska praksa, sudske presude i druge odluke), a već je sada uneseno preko 2.000 stranica o sudskim vještacima i tumačima.

 

Ministrica Škare Ožbolt nije krila zadovoljstvo projektom, nazvavši ga još jednim poticajem u mozaiku reforme pravosuđa, ovaj put vezano uz stvaranje informacijsko-komunikacijske infrastrukture i uvođenje automatiziranog sustava djelovanja.

 

Naglasila je da je njezino ministarstvo u ovoj godini osiguralo dosad najveća sredstva za reformu pravosuđa, 76 milijuna kuna, i to za velike projekte kakav je onaj s otvaranjem digitalnih zemljišnih

knjiga, a danas i projekt Sudačka mreža.

 

Ministrica je najavila nove projekte, s ciljem jednostavnije registracije poslovnih subjekata, informatizacije sudskih registara, te stvaranje integralnog informatizacijskog sustava i jedinstvene Internet i Intranet mreže za pravosudna tijela.

 

Do kraja godine, kaže, umreženo bi trebalo biti 50 tak pravosudnih tijela, te na Internetu objavljeno oko 10.000 sudskih odluka.

 

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom izrazio je i Komarica, za što je ponajviše zaslužan partnerski odnos nevladinog sektora i Vlade, zainteresiranih za otvaranje prema građanima i rješavanju problema u društvu.

 

Projekt Sudačka mreža vrijedan je oko 2,9 milijuna eura, a financiran je donacijama vlada Norveške, Nizozemske, OESS-a i SAD-a.

 

Potpisivanju ugovora nazočio je veleposlanik Kraljevine Norveške, inače najvećeg donatora, Knut Toraasen, koji je projekt označio bitnim za razvoj Hrvatske i njezino približavanje EU-u i NATO-

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija