Jump to content

Obuka sudaca za preuzimanje predmeta skrbništva nad djecom


Zex
 Dijeli

Okruglim stolom o Obiteljskom zakonu Pravosudna akademija započela je u Zagrebu s pripremom obuke sudaca za rad na predmetima vezanim za ostvarivanje roditeljske skrbi koje će sudovi od početka iduće godine preuzeti od centara za socijalnu skrb.[PRBREAK][/PRBREAK]Obiteljski zakon stupio je na snagu 1. siječnja 2003., a prijelazne odredbe, poput skrbništva i posvojenja djeca trebale bi stupiti na snagu od 1. siječnja iduće godine. Njihova je primjena, naime, dosad odgođana dva puta.

 

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt naglasila je kako je bitno da sudovi od iduće godine počnu pravilno primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona i uspostave čvršću suradnju s centrima za socijalnu skrb s ciljem zaštite dobrobiti djece.

 

"Ostvarivanje roditeljske skrbi vrlo je prijeporan institut u praksi jer su sukobi roditelja oko skrbi o djetetu nerijetko posljedica njihovih neraščišćenih odnosa", kazala je.

 

Ravnateljica Pravosudne akademije i pomoćnica ministrice Štefica Stažnik najavila je da će se do kraja godine u svih pet regionalnih centara Pravosudne akademije održati radionice na kojima će suci proći trening prije primjene zakonskih odredbi. Dodala je da se danas počinje s edukacijom trenera koji će obučavati suce u regionalnim centrima.

 

Za rad na predmetima ostvarivanja roditeljske skrbi trebalo bi biti obuhvaćeno stotinjak sudaca, a procjenjuje se da će s centara sa socijalnu skrbi na sudove prijeći oko 5000 predmeta. Po riječima ministrice, broj predmeta nije toliki da bi opteretio rad sudova.

 

Predstavnica Vrhovnog suda Davorka Ivanišević Rukavina kazala je da je taj sud sa svoje strane nastojao ukazati na potrebe poduzimanja pripremnih radnji kako bi suci s 1. siječnjem 2006. bili spremni za postupanje po odredbama Obiteljskog zakona.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija