Jump to content

Od danas građani mogu pokrenuti zakonodavni postupak


Mrljavac
 Dijeli

BRUXELLES, 1. travnja 2012.(Hina) - U nedjelju 1. travnja, na snagu stupa odredba Lisabonskog ugovora, koja europskim građanima daje mogućnost da izravno utječu na zakonodavne aktivnosti Europske komisije.[PRBREAK][/PRBREAK]S milijun potpisa iz najmanje sedam zemalja članica, građani će moći zatražiti od Europske komisije da predloži zakone u pitanjima koja spadaju u njezinu nadležnost. Nakon zaprimanja zahtjeva, Komisija će imati tri mjeseca za razmatranje inicijative i za odluku kako će postupiti. U pripremi je puno inicijativa, a jedna od njih je zahtjev da se ne dopusti privatizacija voda.

 

"Riječ je o dosad nezabilježenom napretku u participativnoj demokraciji. Građani će na raspolaganju imati moćno sredstvo u određivanju programa rada. Nadam se da će ovo pridonijeti razvoju istinskog europskog 'demosa', budući da će se građani neovisno o granicama okupljati kako bi raspravljali o stvarima koje su za njih važne", izjavio je tim povodom potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.

 

Komisija će prije donošenja odluke primiti začetnike svake inicijative kako bi objasnili razloge za njezino pokretanje. Organizatori inicijative imat će mogućnost njezina predstavljanja na javnom saslušanju u Europskom parlamentu. U slučaju da Komisija odluči ne postupiti po zahtjevu građanske incijative, dužna je u službenom priopćenju objasniti razloge odbijanja.

 

Prvi zahtjev za registraciju inicijative pri Europskoj komisiji očekuje se već u ponedjeljak, 2. travnja. Riječ je o inicijativi da se ne dopusti privatizacija voda, pod nazivom "voda je ljudsko pravo, ne roba".

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija