Jump to content

Odbor EP-a: uvesti kvote za žene i smanjiti razlike u plaćama


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Odbor za ženska prava Europskog parlamenta usvojio je ovaj tjedan prijedlog o uvođenju kvota u cilju povećanja broja žena u političkim, upravnim i poslovnim tijelima te prijedlog o smanjivanju razlika između plaća žena i muškaraca.[PRBREAK][/PRBREAK]U nacrtu rezolucije prihvaćenom sa 16 glasova za, 7 protiv i 5 suzdržanih, predstavlja se godišnje izvješće o ravnopravnosti spolova u EU-u za 2011. i daju sugestije kako stvari poboljšati. Trenutna ekonomska i financijska kriza pogađa žene zbog razlika u plaćama više nego muškarce, kažu zastupnici. Oni naglašavaju da se oporavak događa najviše u sektorima u kojima dominiraju muškarci, dok su žene podzastupljene u sektorima poput obnovljive energije i znanosti za koje se smatra da će u budućnosti doživjeti najveću ekspanziju.

 

Odbor ponavlja zahtjev da se donesu zakoni kojima bi se poduprle jednake plaće za žene i muškarce kada se radi o istom poslu i kvalifikacijama.

 

Zastupnici također pozivaju Vijeće da uzme u obzir amandman EP-a na Direktivu o rodiljnom dopustu kako bi se osigurao plaćeni dopust širom EU-a.

 

Posljednjih godina, razlika u plaćama smanjila se vrlo malo te prosječno žene u EU i dalje rade za 17,5 posto manje novca od muškaraca, iako čine 60 posto novih diplomiranih kadrova.

 

Izborne kvote uspješno su uvedene u Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji, Sloveniji, Portugalu i Poljskoj, kazali su zastupnici, te se stoga treba razmisliti o toj opciji, posebno u zemljama u kojima postoji velika podzastupljenost žena.

 

Zastupnici smatraju da bi do 2015. trebalo biti 30 posto žena u upravnim tijelima kompanija, do 2020. 40 posto. Trenutno su u EU samo 12 posto članova izvršnih tijela žene, a samo 3 posto su njihove predsjednice.

 

Zastupnici također traže od Komisije i nacionalnih vlada da se zajamči priznavanje istospolnih zajednica i njihova prava. Zastupnici izražavaju žaljenje da su neke zemlje uvele restriktivne definicije obitelji i onemogućile tim parovima pravnu zaštitu.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija