Jump to content

Odbor za pravosuđe podržao plan završetka pregov. o pristupu EU


Mrljavac

ZAGREB,26. siječanj 2010.(Hina) - U prvoj polovici ove godine predviđeno je donošenje 12 zakona koji se odnose na prilagodbu EU pravnoj regulativi, a za tri zakona će biti potrebne i ustavne promjene, rečeno je na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe čiji su članovi danas podržali prijedlog Plana zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU.[PRBREAK][/PRBREAK]Od 2000. godine do danas doneseno je 467 zakona koji su usklađeni s pravnim sistemom EU, od kojih je 82 doneseno lani, a s tim rezultatom je zadovoljno i Ministarstvo vanjskih poslova, izvijestila je Dubravka Vlašić-Pleše iz tog ministarstva te kao glavni cilj navela tehnički završetak pregovora tijekom 2010.

 

Članove Odbora za pravosuđe podijelio je konačni prijedlog zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, u drugom čitanju. Dok iz HDZ-a smatraju da će se tim zakonom konačno riješiti titular vlasništva, posebice nad kampovima, iz SDP-a su mišljenja da je "postojeću situaciju nemoguće načelno riješiti".

 

Ana Lovrin (HDZ) je naglasila kako od neriješenih vlasničko-pravnih odnosa štetu trpe i država i trgovačka društva, a novim će zakonom, smatra, turistička privreda zaživjeti u punom smislu. Dodala je kako će se time riješiti i situacije djelomično pretvorenog zemljišta, djelomično unesenog u kapital i slično, no SDP-ov zastupnik Josip Leko je izrazio sumnju u to napominjući da će ponovno doći do sporova.

 

"Doći ćemo i u situaciju da će turističke tvrtke morati pregovarati s državom, s lokalnom zajednicom i s privatnicima žele li doći do koncesije", kazao je.

 

Odbor za pravosuđe jednoglasan je bio u podršci konačnom prijedlogu zakona o upravnim sporovima, koji će stupiti na snagu 2012. Dotad će se, rečeno je, izgraditi regionalni koncept prvostupanjskih upravnih sudova odnosno uspostaviti veća dostupnost sudskih instanci.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija