Jump to content

Odbor za zakonod. podržao zakon o poticanju zapošljavanja


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 2. svibnja 2012.(Hina) - Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je većinom glasova (uz jedan suzdržan glas Hrvatskih laburista te uz potporu HDZ-a) podržao Vladin prijedlog zakona o poticanju zapošljavanja.[PRBREAK][/PRBREAK]Tim se zakonom želi povećati zapošljivost nezaposlenih mladih osoba bez radnog iskustva kroz stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, na rok od godine dana te uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna.

 

Na taj će način, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, mladi steći godinu dana radnog iskustva uz plaćanje radnog staža i mirovinskih doprinosa, te mentora koji će na trošak poslodavca nadzirati njihov rad, a sve u cilju povećanja njihove konkurentnosti na tržištu rada.

 

"Jedini pravi način smanjenja broja nezaposlenih je otvaranje novih radnih mjesta i Vlada na tom području sustavno donosi aktivne mjere čije ćemo učinke vidjeti krajem ove ili početkom iduće godine", poručio je.

 

Odbacio je prigovore sindikata da predložena rješenja znače volontiranje, a ne zapošljavanje mladih, ističući da 1600 kuna, koliko bi primali, nije velik iznos, ali da ga državni proračun u ovom trenutku recesije može podnijeti.

 

Za poslodavce koji bi eventualno htjeli zlorabiti zakonska rješenja nauštrb mladih predviđene su kaznene odredbe - novčane kazne od 50 tisuća kuna do 100 tisuća kuna.

 

Vlada predloženim zakonom namjerava olakšicama potaknuti poslodavce na lakše zapošljavanje kroz dodatno smanjenje cijene rada. Radi se o oslobađanju na dvije godine od plaćanja doprinosa na plaću od 15,4 posto za zapošljavanje nezaposlenih bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovali, kao i za dugotrajno nezaposlene osobe koje su na burzi rada duže od dvije godine.

 

Zbog jednostavnijeg sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi, gdje godišnje radi oko 100.000 ljudi, predlaže se uvođenje vaučera na dnevnoj osnovi.

 

Peđa Grbin (SDP) u raspravi je predložio da mladi koji pristanu na spomenuto stručno osposobljavanje ipak ostanu u evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje, kako im ne bi, pojavi li se, promaknulo neko stalno radno mjesto uz punu plaću.

 

Ministar Mrsić rekao je kako će se oni voditi u posebnoj evidenciji, te da nema potrebe da budu "u primarnom spisku".

 

Grbin smatra da bi odredbu, po kojoj poslodavac može steći olakšicu za drugu novozaposlenu osobu u godinu dana ako je do prestanka radnog odnosa s prvom osobom došlo iz poslovno uvjetovanih razloga ili istekom ugovora o radu na određeno vrijeme, trebalo dopuniti i u slučaju kada je do prestanka radnog odnosa došlo sporazumnim raskidom ugovora o radu.

 

SDP-ovac, naime, upozorava kako se često događa da poslodavci prisile radnike na sporazumni raskid ugovora.

 

Mrsić se nije složio s Grbinovim prijedlogom, rekavši kako bi to neke poslodavce i tvrtke dovelo u neravnopravan položaj.

 

Davorin Mlakar (HDZ) prigovorio je da mu nije poznat pojam "zapošljivost" te da mu zvuči "rogobatno", na što je Mrsić rekao da se "zapošljvost" odnosi upravo na mlade koji trebaju steći radni staž, te da se u tom smislu razlikuje od pojma "zapošljavanja".

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija