Jump to content

Odbor za zakonodavstvo podržao izmjene ZPP-a


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 10. svibnja 2011.(Hina) - Saborski Odbor za zakonodavstvo danas je podržao prijedlog izmjena Zakona o parničnom postupku (ZPP), kojemu je osnovna nakana skratiti parnični postupak.[PRBREAK][/PRBREAK]Težište rasprave na sjednici Odbora bilo je na predloženim promjenama odredbi o reviziji kao izvanrednom pravnom lijeku, na način da se sa 100 tisuća na 200 tisuća kuna poveća vrijednosni kriterij za dopuštenost revizije.

 

Također, uvodi se i tzv. izvanredna revizija kojom se omogućava da svaki predmet, bez obzira na vrijednosni kriterij ili predmet spora, dođe na Vrhovni sud.

 

Vanjski članovi Odbora, profesori prava Petar Klarić i Srećko Jelinić te promjene vide kao protivne mišljenju Ustavnoga suda, budući da će se umjesto Vrhovnom sudu, upozorili su, građani sa zahtjevom za reviziju sudskih postupaka, odnosno tužbom obraćati Ustavnom sudu i tako ga zatrpati predmetima.

 

Klarić je prigovorio i da će Vrhovni sud, po predloženom, imati uvid samo u sporove do 200 tisuća kuna, te da na taj način neće moći ispunjavati svoju ustavnu obvezu ujednačavanja sudske prakse.

 

Ravnatelj Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo pri Ministarstvu pravosuđa Vanja Bilić potvrdio je kako se zbog predloženih promjena očekuje veći broj predmeta i na Vrhovnom i na Ustavnom sudu, ali i naglasio da Ministarstvo nije imalo drugih opcija.

 

"Tu nije bilo izbora, ta vrata smo morali otvoriti", poručio je Bilić, naglasivši kako je upravo Ustavni sud tražio da se Vrhovni sud otvori za takve predmete.

 

"Bit će tu poplava predmeta, ali će se s vremenom stvari iskristalizirati. To ni ne moraju nužno biti teški predmeti", rekao je Bilić.

 

Naglasio je kako je Ministarstvo vodilo računa da revizija doista postane u pravom smislu izvanredni pravni lijek, a ne, što je u praksi česti slučaj, pravno sredstvo za odugovlačenje postupka.

 

Jelinića je zanimalo i zašto se uvođenjem instituta tužbe za zaštitu kolektivnih ineteresa i prava nije dala i mogućnost pojedincima da podnose "masovne tužbe" za ostvarivanje prava od općeg interesa.

 

Taj je institut, naime, zakonska novina kojom se određenim udrugama, tijelima, ustanovama ili drugim organizacijama koje se bave zaštitom zakonom utvrđenih kolektivnih interesa i prava građana, pruža posebna pravna zaštita prema standardima EU.

 

Bilić je istaknuo da sudovi nemaju kapaciteta za toliko broj tužbi koliko ih bi bilo da se spomenuti institut proširi i na pojedinačne tužbe.

 

Odbor za zakonodavstvo podržao je i predložene izmjene zakona o Državnom sudbenom vijeću i Državnom odvjetništvu, koje su i mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija