Jump to content

Odbor za zakonodavstvo podupro paket pravosudnih zakona


Mrljavac

ZAGREB, 28. rujna 2010.(Hina) - Saborski Odbor za zakonodavstvo podupro je danas paket pravosudnih zakona pa je tako jednoglasnu potporu dobio i konačni prijedlog novoga zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV), po kojemu se DSV uređuje kao samostalno i neovisno tijelo koje osigurava neovisnost sudbene vlasti.[PRBREAK][/PRBREAK]Mijenjao bi se način izbora 11 članova DSV-a - sedam članova iz reda sudaca biralo bi posebno sudačko povjerenstvo, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti biralo bi također posebno tijelo koje bi zastupali svi profesori, dok bi Hrvatski sabor u DSV birao dva zastupnika, po jednog iz vladajućih i oporbe.

 

DSV bi preuzeo i ovlasti ministra pravosuđa kod imenovanja i razrješenja predsjednika sudova, a odlučivao bi i o napredovanju, premještanju i, kao do sada, stegovnoj odgovornosti sudaca.

 

Josip Leko (SDP) prigovorio je prijelaznoj odredbi iz zakonskog prijedloga po kojoj bi se zakon, a time i procedura izbora, počeo primjenjivati tek godinu dana od njegova usklađenja s Ustavom.

 

Ana Lovrin (HDZ), pak, ističe da je, s obzirom na zahtjevnu proceduru i dugotrajnu pripremu njezine provedbe, ali i činjenicu da su iduće godine parlamentarni izbori, s pravom predviđen rok od godinu dana.

 

Isto misli i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan, te ističe da je namjera s primjenom zakona započeti najkasnije u roku godine dana, dakle i prije ako to bude moguće.

 

Potporu članova Odbora dobile su i predložene izmjene Zakona o sudovima kojima se uređuje ustrojstvo sudova te prava i dužnosti sudaca, a koji se i usklađuje s predloženim novim Zakonom o DSV-u.

 

Podržane su i izmjene Zakona o Državnom odvjetništvu kojima se također predlaže nova procedura izbora članova Državno-odvjetničkog vijeća te samih državnih odvjetnika i njihovih zamjenika.

 

Odbor je podržao i konačni tekst Zakona za provedbu Ustava RH, čija je svrha propisati neposrednu primjeni pojedinih odredbi Ustava kojega je Sabor promijenio u lipnju ove godine.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija