Jump to content

Održana radionica o mjerama obiteljsko pravne zaštite djece


Ane
 Dijeli

U Regionalnom centru Pravosudne akademije pri Županijskom sudu u Zagrebu dana 20. i 21. listopada 2005. godine održana je radionica pod nazivom „Obiteljsko pravo-mjere za zaštitu osobnih interesa djeteta u svjetlu izmijenjene nadležnosti suda“ u organizaciji Pravosudne akademije.[PRBREAK][/PRBREAK]Posljednjim izmjenama Obiteljskog zakona (NN 136/2004), dijelovi Zakona koji reguliraju institut roditeljske skrbi počet će se primjenjivati od 01. siječnja 2006. godine.

 

Ostvarivanje roditeljske skrbi vrlo je prijeporan institut u praksi, jer su sukobi roditelja oko skrbi o djetetu nerijetko posljedica njihovih nerazčišćenih odnosa.

 

Taj je institut vrlo osjetljiv upravo u smislu dokaznog postupka, njegove hitnosti i odluke (kako u dispozitivu tako i u obrazloženju) koji moraju pogodovati zaštiti djetetove dobrobiti.

 

Od sudaca se očekuje da se suoče s navedenim, osobito s obzirom na proširen djelokrug ovlasti i nadležnost suda te potrebu trajne stručne suradnje s centrima za socijalnu skrb.

 

Na radionici su sucima prikazane osnovne karakteristike instituta roditeljske skrbi , osobito u dijelu njezina ostvarenja od strane jednog ili oba roditelja, slučajevi sukoba roditelja u pojedinim njezinim dijelovima ili u cjelini, uloga centra za socijalnu skrb u takvim postupcima te procesnopravne ovlasti izvanparničnog suda.

 

Radionici je prisustvovalo 24 suca i sudska savjetnika općinskih sudova s područja Zagrebačke županije, te voditelji radionica iz Regionalnih centara PA u Osijeku, Splitu, Varaždinu i Rijeci.

 

Održavanje radionica na istu temu planirano je u svim Regionalnim centrima PA.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija