Jump to content

Održano IV. regionalno natjecanje u simulaciji suđenja


Zex

IV. regionalno takmičenje u simulaciji suđenja (Moot Court) pred Europskim sudom za ljudska prava održano je od 23. do 26. travnja 2010. u zgradi Županijskog suda u Rijeci, u organizaciji Mladih pravnika Srbije, udruge Legalis iz Zagreba te uz stručnu i financijsku podršku švedske organizacije Civil Rights Defenders.[PRBREAK][/PRBREAK]Ovo je već četvrti puta da se ova vrsta natjecanja studenata pravnih fakulteta održava u regiji. Prethodnih godina završnice ovih natjecanja bile su održavane u Beogradu i Boki Kotorskoj, dok je ovogodišnji završni turnir održan u Rijeci, uz suglasnost Ministarstva pravosuđa te susretljivost Županijskog suda u Rijeci i njegovog predsjednika g. Veljka Miškulina. U natjecanju je sudjelovalo deset pravnih fakulteta iz pet država regije; Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije.

 

Nakon dvodnevnih briljantnih izlaganja studenata, pred međunarodnim sudskim vijećima, timovi studenata koji su prethodno prošli kroz intenzivne desetotjedne pripreme sa asistentima i profesorima na svojim matičnim fakultetima, pobjedu je odnio tim “Iustiniana prima” s Pravnog fakulteta u Skopju. Izabrani tim sjajnih skopskih studenata pripremali su i predvodili odvjetnik i predsjednik Mladih pravnika Makedonije Filip Medarski i Mila Isakovska, i sama ranija sudionica ovog natjecanja. Pravni fakultet u Skoplju je time postao treći pravni fakultet koji je pobijedio na ovom natjecanju, nakon razdoblja dvogodišnjeg primata zagrebačkog pravnog fakulteta i prošlogodišnje pobjede Pravnog fakulteta iz Rijeke. Drugo mjesto na ovogodišnjem takmičenju osvojio je tim “Radomir Lukić” s Pravnog fakulteta u Novom Sadu, a treće mjesto tim “Vladimir Bayer” iz Zagreba, kojem je ovo uz dvije ranije pobjede druga bronca na ovom natjecanju.

 

Poseban dojam natjecanju u simulaciji suđenja daje izuzetna razina njegove autentičnosti. Natjecanja se održavaju isključivo u pravim sudnicama, dok se u ulozi sudaca pojavljuju visokorangirani suci iz svih država regije, među kojima su ove godine bili i bivša sutkinja Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga - makedonska sutkinja Margarita Tsatsa-Nikolovska, prof. dr.sc. Ciril Ribičič, donedavni sudac Ustavnog suda Slovenije, dr.sc. Mario Jelušić, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, Milan Simović iz Ustavnog suda Srbije te Aleksandra Martinović, sutkinja i potpredsjednica Ustavnog suda Federacije BiH, kao i pravni zastupnici Vlada država Hrvatske, Srbije i Crne Gore pred Europskim sudom za ljudska prava, Štefica Stažnik (Pravna zastupnica Vlade Hrvatske), Zoran Pažin (Pravni zastupnik Crne Gore) te dr.sc. Slavoljub Carić (pravni zastupnik Vlade Srbije), kao i drugi pravnici visokog ugleda i znanja u području ljudskih prava. Unatoč planiranom dolasku dvoje sudaca Europskog suda za ljudska prava (dr. Zupančiča i dr. Trajkovske), njih je omela interna zabrana napuštanja Strasbourga, donijeta kao posljedica stanja u Europi, nastalog zbog rizika od erupcija vulkana na Islandu. Oni su prenijeli pozdrave natjecateljima te su svojim preporukama osigurali zamjene koje su doprinijele nesmetanom održavanju natjecanja.

 

Svrha ovog natjecanja je specijalizirana edukacija 60 budućih donosilaca odluka iz pet država regije iz područja primjene Europske konvencije o ljudskim pravima te sudske prakse Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, čime se jača svest o značaju poštivanja temeljnih ljudskih prava, uspostavlja krug budućih mladih stručnjaka iz ove pravne grane u svim državama regije, te afirmiraju europske vrijednosti

 

Duh ovog natjecanja čine multikulturalnost i višejezičnost, a njegova posredna svrha je unapređenje suradnje i povezivanja među studentima pravnih fakulteta regije.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija