Jump to content

Odvjetnici nekažnjeno zasipaju Ustavni sud velikim brojem tužbi


Ane
 Dijeli

Kako rade pojedini hrvatski odvjetnici, može se vidjeti i iz prakse Ustavnoga suda. U protekle dvije i pol godine taj je sud obustavio 433 postupka u povodu ustavne tužbe jer odvjetnik nije dostavio punomoć![PRBREAK][/PRBREAK]Jedan je odvjetnik istu tužbu naplatio 150 puta i zaradio 800.000 kuna.

 

Drugi je odvjetnik ovih dana podnio ustavnu tužbu na rješenje križevačkoga suda iz veljače 2003. Ne samo što je debelo zakasnio na Ustavni sud nego se čak na rješenje u Križevcima nikad nije žalio! Jedan odvjetnik podnio je odjednom 15 istovrsnih ustavnih tužbi, zbog razlike plaće na području posebne državne skrbi sve su mu odbijene, ali on je ipak Ustavnom sudu poslao još 152 istovjetne tužbe, a šalje ih i dalje... Ako na svaku naplati pristojbu, koja na ustavnu tužbu od srpnja 2004. godine iznosi čak 5000 kuna, zarada samo na tom prepisivanju može biti oko 800 000 kuna! Drugi je pak poslao 250 istovjetnih ustavnih tužbi, a drugi odvjetnik još 111 tužbi zbog istog problema, isplate razlike mirovine obustavljene u ratnom razdoblju. Ukupno 361 tužba, a sve odbijene! Moguća zarada: 1,8 milijuna kuna... Kakav je učinak tolikih ustavnih tužbi kojima odvjetnici neodmjereno i nekažnjeno zasipaju Ustavni sud i ustavne suce koji bi se morali baviti zaštitom ljudskih prava i temeljnih sloboda? Doc. dr. Jasna Omejec, potpredsjednica Ustavnog suda, ističe kako Ustavni sud prihvati samo od 1 do 2 posto ustavnih tužbi! Gotovo 80 posto ustavnih tužbi kao punomoćnici stranaka podnesu odvjetnici, koji imaju ustavnu zadaću pružiti stručnu pomoć građanima kaže dr. J. Omejec.

 

Najtužnije je, kaže Omejec, kad odvjetnik sam i ne napiše ustavnu tužbu nego skine s interneta obrazac ustavne tužbe, koji je Ustavni sud priredio kao pomoć za građane koji nemaju odvjetnike, pa obrazac popune i na dnu uredno napišu: odvjetnička tarifa 5000 kuna...

 

Najviše problema imamo s neprilaganjem punomoći. To je pošast. Ustavni sud piše podnositelju, čekamo 6 mjeseci, nitko se ne javlja i Ustavni sud obustavlja postupak kaže dr. Omejec. Ustavni sud dobiva i mnogo tužbi protiv nekih rješenja i odluka za što je nenadležan. Odvjetnici često i ne navedu koje ustavno pravo smatraju povrijeđenim, ne navode ni članak Ustava. Često podnose i ustavne tužbe protiv pravomoćne odluke suda a da ne podnesu reviziju ni kad je dopuštena, najčešće u radnim sporovima.

 

Propuštaju i pokrenuti upravni spor protiv presuda stegovnih sudova za državne službenike, a obraćaju se Ustavnom sudu.

 

(Večernji list

Autor Silvana Perica )

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija