Jump to content

Odvjetnik i supruga sutkinja izmišljenim sporom do 100000 kuna


Zex

Bračni par prevario je Hrvatske ceste jer je protiv te tvrtke pokrenuto mnogo sudskih tužbi. Odvjetnički ured i stan bračnog para Dubravke i Vatroslava Rovišnjaka u Radićevoj 21, u strogom centru Zagreba, te sudnicu sutkinje građanskog odjela D. Rovišnjak u zagrebačkom Općinskom sudu pretražila je policija jučer ujutro.[PRBREAK][/PRBREAK]Nalog za pretragu izdan je zbog sumnje da su supruzi, sutkinja i odvjetnik, počinili niz kaznenih djela - od zloporabe položaja u pravosuđu, krivotvorenja isprava, do protupravnog stjecanja koristi u iznosu od najmanje 100-tinjak tisuća kuna.

 

Pitanje o aferi sa sudsko-odvjetničkim parom postavili smo i oštećenim Hrvatskim cestama, ali ostali smo bez odgovora.

Najprije su nas uputili na direktora njihova Sektora za pravne i opće poslove i zamolili da pošaljemo upit telefaksom. Nadali smo se da će to poduzeće, to više što je oštećena strana, biti spremno barem za neku informaciju. Na žalost, nije stigao nikakav odgovor na naš upit.

Možda su zaključili da je u ovome trenutku bolje sve prepustiti policiji i Državnom odvjetništvu, što ne znači da se o ovom slučaju neće očitovati sljedećih dana.

 

Dok je policija pretraživala stan u sklopu kojega je i odvjetnički ured, te sudnicu na trećem katu zagrebačke Palače pravde, Državno sudbeno vijeće ukinulo je imunitet sutkinji radi provođenja kaznenog postupka. Kaznenu prijavu protiv sutkinje podnio je Đuro Sessa, predsjednik zagrebačkoga Općinskog suda. Podnesen je i zahtjev za pokretanje stegovnog postupka, a Đ. Sessa jučer nam je rekao:

- Nakon što su joj predočene činjenice iz zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka, sutkinja je sama podnijela zahtjev za razrješenje i DSV ju je jučer razriješio.

Nalog za pretragu izdao je na zahtjev Državnog odvjetništva dežurni istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda te je policija krenula u akciju, o kojoj je bio obaviješten i predsjednik suda i Hrvatske odvjetničke komore. Iz odvjetničkog ureda i sudnice policija je oduzela računala. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o izmišljenoj parnici, ili čak dvije, protiv Hrvatskih cesta. Navodno je nepostojeća osoba tužila to javno poduzeće i sutkinja Rovišnjak je presudila, što je postalo i pravomoćno, da Hrvatske ceste moraju platiti izmišljenoj osobi iznos od oko 100.000 kuna.

Neslužbeno doznajemo da je netko, nakon što je novac već skinut s računa Hrvatskih cesta, ipak otkrio da je "tužitelj" nepostojeća osoba i to prijavio predsjedniku suda. Nakon toga predsjednik suda je obavijestio Državno odvjetništvo.

- Zasad ne mogu reći ništa detaljno, jer je stvar još "vruća" i bitno nam je da ne naškodimo skupljanju dokaza. U svakom slučaju je vrlo hrabro od onoga koji je to prijavio, kao što je vrlo značajno da je predsjednik suda promptno reagirao - izjavila nam je jučer Vesna Abramović, Općinska državna odvjetnica u Zagrebu. Dodala je da će za nekoliko dana vjerojatno moći reći mnogo više.

 

Upućeni u zbivanja u zagrebačkom pravosuđu objašnjavaju da Hrvatske ceste nisu slučajno izabrane. Naime, to poduzeće ima vrlo mnogo sudskih tužbi, pa i ovršnih postupaka u kojima im se s računa skidaju znatni iznosi, pa je njihovim pravnicima ili drugim pravnim zastupnicima izvan kuće teško pratiti sve sporove, što je vjerojatno bio i povod za ovaj nevjerojatan odvjetničko-sudski skandal, koji je jučer postao i javan. O pretrazi sudnice, iako se hodnicima zagrebačkoga Općinskog suda od jutra kreće mnogo stranaka, odvjetnika, sudaca i sudskih službenika, jučer je u sudu znalo vrlo malo ljudi. Dovoljno svjedoči i prizor koji smo osobno vidjeli oko 10.30 sati kad su policajci iznosili kompjutor sutkinje Rovišnjak i stavljali ga u službeni "golf". Zapovjednik sudske straže povikao je:

- Kamo to nosite?

Na to je policajac objasnio što se događa, a zatim se policija diskretno odvezla. Bračni par Rovišnjak jučer je angažirao i odvjetnike, koji su bili nazočni pretrazi. No, odvjetnik Branko Šerić, koji s kolegom Antom Madunićem zastupa sutkinju, odbio je komentirati zbog čega se provodi pretraga. Njezina supruga zastupaju odvjetnici Mate Matić i Emir Midžić.

Jučer su supruzi Rovišnjak bili odvedeni na kriminalističku obradu u sjedište kriminalističke policije u PU zagrebačku u Heinzelovoj.

Vesna Abramović, općinska državna odvjetnica, potvrdila je u jučerašnjem priopćenju da je Državno odvjetništvo, na inicijativu predsjednika suda i u koordinaciji s MUP-om, počelo kriminalističku obradu nad sutkinjom i odvjetnikom.

 

Hrvoje DEČAK, Dušan MILJUŠ

Večernji list, 21. svibnja 2004.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija