Jump to content

Okrugli stol o podršci žrtvama kaznenih djela


Ane

Na okruglom stolu "Podrška žrtvama kaznenih djela" održanom 29. siječnja 2006. u organizaciji Ministarstva pravosuđa bilo je riječi o projektima i iskustvima u podršci žrtvama provedenima 2006., prije svega u Vukovarsko- srijemskoj i Sisačko- moslavačkoj županiji.[PRBREAK][/PRBREAK]Uz brojne predsjednike Županijskih sudova, na okruglom stolu u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu bili su ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin koji su dali podršku širenju pozitivnih iskustava i uspostavi sustava podrške žrtvama kaznenih djela u cijeloj Hrvatskoj.

 

"Bez suradnje sudova, državnih odvjetništava, policije i civilnog sektora nema odgovarajuće podrške žrtvama", naglasili su.

 

Na okruglom stolu posebno je istaknuta važnost volontera u pružanju pomoći žrtvama kaznenih djela i njihova briga da tijekom sudske rasprave žrtve budu fizički odvojene od okrivljenika, ali i pružanje psihološke pomoći, što je, kako je ocijenjeno, još važnije.

 

Taj novi pristup žrtvama kaznenih djela i razumijevanje za njihove traume značajno će pridonijeti prijavljivanju kaznenih djela jer su dosad, zbog bojazni od tzv. sekundarne viktimizacije, žrtve, primjerice silovanja, to često izbjegavale, rečeno je.

 

Posebno je istaknut primjer u Vukovaru odnosno na tamošnjem Županijskom sudu gdje je taj pilot-projekt "zaživio" i dao dobre rezultate. Sada imamo 30 volontera i pomogli smo 90-ero žrtava iako su mnogi bili skeptični, istaknula je jedna od volonterki, Branka Matanović.

 

Tu su im, kaže, bila dragocjena i iskustva MUP-a Velike Britanije čija Vlada je i financijski potpomogla projekt u Hrvatskoj, temeljem pisma namjere.

 

Radi daljnjeg unaprjeđenja službe za podršku žrtvama, s Pravnog fakulteta u Zagrebu su izvijestili da provode anketu o potrebama žrtava kaznenih djela, a iz Ministarstva pravosuđa najavljuju Nacionalnu strategiju za podršku žrtvama.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija