Jump to content

Okrugli stol "Položaj žene u hrvatskom društvu"


Mrljavac

ZAGREB, 7. ožujka 2009. (Hina) - U povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (MOBMS) organiziralo je Okrugli stol na temu "Položaj žene u hrvatskom društvu" na kojem je istaknuto da je ravnopravnost spolova jedna od najbitnijih ustavnih kategorija.[PRBREAK][/PRBREAK]Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji , branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor podsjetila je na sve što je vlada učinila u proteklim godinama za ravnopravnost spolova rekavši da su negdje te mjere naišle na razumijevanje, a negdje na podsmijeh.

 

Ona se suprotstavila stereotipima u našem društvu podsjetivši da je na snagu stupio zakon o ravnopravnosti spolova. Naglasila je da će svojevrsni test ovog zakona biti i predstojeći izbori na kojima je obaveza stranaka da na listama kandidiraju bar 40 posto žena te će se vidjeti hoće li se poštovati taj zakon. Najavila je i da će izmjene i dopune zakona o zaštiti od nasilja u obitelji uskoro krenuti u proceduru, a kao novinu najavila je kategoriju "ekonomskog nasilja" u obitelji kao jednog od najstrašnijeg oblika nasilja u obitelji. Svi postupci pokrenuti po ovom zakonu će se hitno rješavati, a pooštrene su i novčane kazne, dodala je.

 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik rekla je da je lani zabilježen pad prijava nasilja u obitelji tumačeči to doprinosom novih zakonskih odredbi ali i boljim radom policije i centara za socijalnu skrb.

 

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah naglasila je da u strukturi nezaposlenih više žena nego muškaraca. Najugoroženija skupina nezaposlenih su žene oko 50 godina života sa srednjom stručnom spremom i koje čine oko 61 posto nezaposlenih žena.

 

Demograf Anđelko Akrap iznio je podatke o prošlogodišnjem istraživanju u Hrvatskoj "Fertilitet i zaposlenost žena" na 1400 ispitanica koje je imalo za cilj istražiti probleme žena koje imaju ili planiraju imati djecu. Žene se suočavaju s često ponižavajućim pristupom nekih poslodavaca, naročito u trgovini, rekao je. Dodao je da oko 80 posto žena smatra da nema dovoljno poticaja za roditeljstvo te da samo 20 posto žena želi treće ili više djece.

 

Ipak se prošle godine rodilo oko 44 tisuće djece što je rast od sedam posto novorođene djece u odnosu na 2007. godinu te 13 posto u odnosu na 2006. godinu, rekao je Akrap koji je taj rast pripisao delimitiranju rodiljnih naknada.

 

(Hina) xaš yln

Save


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija