Jump to content

Omejec razgovarala s predsjednikom portugalskog Ustavnog suda


Mrljavac
 Dijeli

ZAGREB, 17. rujna 2009. (Hina) - Predsjednica hrvatskog Ustavnog suda Jasna Omejec i predsjednik portugalskog Ustavnog suda Rui Manuel de Moura Ramos zaključili su danas u Zagrebu da oba suda imaju široku nadležnost zbog čega su suci preopterećeni predmetima.[PRBREAK][/PRBREAK]Rui Manuel de Moura Ramos rekao je novinarima nakon sastanka da su razgovarali o nadležnosti, organizaciji i djelovanju ustavnih sudova te o zajedničkim teškoćama.

 

Dodao je da je njihovo poznavanje rada i organizacije hrvatskog Ustavnog suda prilično duboko te da su pratili sudsku praksu Ustavnog suda i čitali njegove odluke.

 

Jasna Omejec, na čiji poziv portugalsko izaslanstvo boravi u Hrvatskoj, ustvrdila je da dva suda godinama imaju izvanrednu suradnju.

 

Predsjednica hrvatskog Ustavnog suda nije željela odgovoriti na upit novinara koliko je taj sud zaprimio zahtjeva za ocjenom ustavnosti tzv. kriznog poreza niti kada će odlučivati o tim zahtjevima.

 

Portugalsko izaslanstvo ranije su primili predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i Vladimir Šeks koji im je rekao da su pripremljene izmjene hrvatskog Ustava ponajprije povezane s pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji.

 

Kad je riječ o Ustavnom sudu Šeks je rekao da se u Hrvatskoj radi na određenim rješenjima kojima bi se zajamčilo da Ustavni sud doista bude čuvar ustavnosti i zakonitosti te da bude oslobođen od predmeta koji s time nisu usko povezani.

 

Predsjednika portugalskog Ustavnog suda primio je i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, a sutra će ga primiti ministar pravosuđa Ivan Šimonović, nakon čega će posjetiti i zagrebački Pravni fakultet.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija