Jump to content

Opatija: Izjava o položaju pravnika u gospodarstvu


Zex
 Dijeli

Hrvatski pravnici u gospodarstvu okupljeni na 43. susretu pravnika u Opatiji danas su prihvatili Izjavu o položaju pravnika u gospodarstvu kojom se želi "upozoriti kako je prijeko potrebno da se svi uključe u nastojanja da se vladavina prava u nas dovede na prihvatljivu razinu".[PRBREAK][/PRBREAK]Osim predsjednika Hrvatskog saveza udruga pravnika u gospodarstvu Jakšu Barbića i predsjednice Inicijativnog odbora za osnivanje Komore pravnika u gospodarstvu Marine Kralj-Miliše Izjavu su, kao čin potpore, potpisali predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Stjepan Šafran.

 

Pripadnike pravničke struke Izjavom se poziva da učine sve što mogu, a sve ustanove da stvore uvjete u kojima bi se postigao željeni cilj - da Hrvatska bude država vladavine prava.

 

Po procjenama u hrvatskom je gospodarstvu zaposleno ili djeluje oko 6000 diplomiranih pravnika, a u gospodarstvu je aktivno oko 97.000 pravnih osoba te isto toliko obrtnika i pripadnika slobodnih

zanimanja. Samo manji broj pravnih osoba i obrtnika zapošljava pravnike radi obavljanja pravničkih poslova, navodi se u Izjavi.

 

Pravnici u gospodarstvu nisu svjesni svoje društvene uloge, ocjenjuje se u Izjavi te navodi da su pravnici često prepušteni sami sebi, izloženi rizicima da propustima uzrokuju dalekosežne posljedice te zahtjevima da postupaju protiv pravila struke, a sami podnose odgovornost.

 

Pravnici osjećaju potrebu za organiziranim i stalnim stjecanjem znanja, naročito zbog najavljene pravne reforme u Hrvatskoj koja obuhvaća i reformu pravničke struke.

 

U nastavku Izjave stoji da pravnici ne prihvaćaju uvođenje trogodišnjega pravnog studija s kasnijim dvogodišnjim nastavkom te kako drže da je potrebno uvesti petgodišnji studij prava s dodatnim kolegijima iz područja važnih za gospodarstvo. Poduprto je osnivanje specijalističkih poslijediplomskih studija iz područja trgovačkog

prava i prava društava. U Izjavi je navedeno da treba osnovati hrvatsku komoru gospodarskih pravnika, koja bi promicala struku i postala članicom Europske asocijacije pravnika u gospodarstvu. To bi, smatraju pravnici, pridonijelo približavanju hrvatskoga prava europskom pravu.

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija