Jump to content

Opatija: Okrugli stol o suradnji medija i pravosuđa


Zex

Jačanje suradnje medija i pravosuđa tema je dvodnevnog okruglog stola koji su u Opatiji organizirali nizozemski i Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO).[PRBREAK][/PRBREAK]Na važnost otvorenosti pravosuđa prema javnosti ukazao je veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Lionel Strenghrart Veer. Dodao je da je Nizozemska među najvećim europskim donatorima Hrvatske, te ustvrdio da njegova zemlja suprotno nekim mišljenjima ne stoji na putu Hrvatske prema europskim integracijama. 'Svojim iskustvima pomoći ćemo vam u približavanju EU', kazao je.

 

Prvog dana rada novinari iz gotovo svih hrvatskih redakcija te predstavnici sudova i Državnog odvjetništva upoznali su se s nizozemskim modelom komuniciranja između pravosudnih tijela i sudskih izvjestitelja.

 

O nizozemskim su iskustvima govorili potpredsjednik i glasnogovornik Okružnog suda u Haagu Rene Elkerbout i državni odvjetnik u Odjelu za borbu protiv organiziranog kriminala Bart Nieuwenhuizen. Oni su istaknuli kako svi dijelovi nizozemskog pravosuđa imaju svoje urede za odnose s javnošću ili glasnogovornika koji novinare ujedno upućuju i u pravnu problematiku predmeta o kojima izvješćuju.

 

O događajima u pravosuđu nizozemski se mediji mogu upoznati putem Internet stranica na kojima se odmah nakon donošenja objavljuju sve sudske presude s obrazloženjima.

 

Predsjednik Zbora sudskih izvjestitelja HND-a Dušan Miljuš ukazao je na potrebu što skorijeg uvođenja sličnog sustava u hrvatsko pravosuđe.

 

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel govorio je o potrebi pravilne primjene i usklađivanja zakona. Naveo je primjer da je po odredbama Zakona o medijima novinaru dužan dati informacije i o službenoj tajni, za što bi ga se teretilo u slučaju da o tome progovori 'na kavi'.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija