Jump to content

Opći pravni rječnik


Ane

Nakladnička kuća Narodne novine d.d. objavile su Opći pravni rječnik autorice Marte Vidaković Mukić. Opći pravni rječnik autorsko je djelo koje obrađuje pravne institute od rimskih početaka do današnjih rješenja pozitivnoga nacionalnog hrvatskog prava.[PRBREAK][/PRBREAK]Nakladnik: Narodne novine d.d.

ISBN: 9532340645

Godina izdanja: 2006.

Broj stranica: 1367

Dimenzije: 170 × 240 mm

Uvez: TVRDI

 

Clijena: oko 540,00 kn

 

 

O knjizi:

 

PREDGOVOR

 

Opći pravni rječnik autorsko je djelo koje obrađuje pravne institute od rimskih početaka do današnjih rješenja pozitivnoga nacionalnog hrvatskog prava. Rani primjeri kodiranja prava i pisane forme pravnih izvora datiraju u halkionsku eru republikanskog Rima. Mješavina mita i političke ideologije, Zakonik dvanaest ploča iz 450. pne., prvi je rimski zakonik i ima osobit pravni značaj: jednom svedeno napisani oblik, pravo je dobilo sakralnu kvalitetu, zamijenilo je sve ranije norme i nije se moglo ukinuti. Njegove su norme neupitne i njegov jezik treba razumjeti kao spomenik i sjećanje na njegove pravne intencije. U tisuću godina su preko klasičnog rimskog prava do Justinijanove kodifikacije Corpus iuris civilis iz 534. pravni instituti građanskog prava konačno uobličeni te čine temelj na kojem se razvija zapadno pravo sve do svoga današnjeg oblika. Cilj je ovog rječnika omogućiti korisniku spoznaju geneze, razvoja i današnjeg značenja osnovnih pravnih pojmova i pravnih instituta.

S obzirom na širok krug korisnika kojima je Rječnik namijenjen, obrađeni su najvažniji pojmovi i instituti rimskog prava, pojmovi iz opće i nacionalne pravno-političke povijesti, te pojmovi i instituti pozitivnog ustavnog prava, građanskog prava (obiteljskog, stvarnog, nasljednog, obveznog) i građanskih postupaka (parničnog i izvanparničnih), trgovačkog (organizacijskog, autorskog i patentnog prava) i pomorskog prava, stečajnog i ovršnog prava, kaznenog materijalnog i postupovnog prava, upravnog prava, međunarodnog javnog prava (diplomatskog, ratnog, prava mora, zaštite ljudskih prava), međunarodnog privatnog prava, financijskog, odnosno poreznog prava, radnog i socijalnog prava, organizacijskog (upravnog i sudskog) prava, te crkvenog prava, lako je ovaj rječnik prema opsegu građe srednje velik, nastojalo se sveobuhvatno prikazati pojmove i institute nacionalnoga i međunarodnoga pozitivnog prava.

Natuknice su pisane tako da se prvo daje doktrinarna definicija instituta (ako postoji), odnosno aktualna legalna definicija određenog pojma. Kod važnijih instituta podrobno su prikazana važeća zakonska rješenja, osobito u natuknicama iz materijalnog i postupovnog prava. U tekstu jedne natuknice uputnica na drugu pisana je kurzivom (ita-lic), a ispod su navedene uputnice na natuknice s njom u vezi.

Premda je koncepcija obradbe instituta prema pozitivnim zakonima donekle ograničavajući čimbenik (zbog mogućih naknadnih izmjena i dopuna), u ovom je rječniku ona sustavno provedena, jer bi se bez navođenja zakonskog izvora, tj. konkretnog pozitivnog propisa, korisnik Rječnika mogao dovesti u zabludu o aktualnom stanju. Valja naglasiti kako su temeljni propisi našega pravnog sustava doneseni i prilično su stabilni, te da se ne očekuju skore izmjene njihovih osnovnih instituta.


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija