Jump to content

Optužnica u slučaju Đureković


Ane

Njemačko državno tužiteljstvo u utorak je, pred pokrajinskim sudom u Muenchenu, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa zbog pružanja pomoći nepoznatim osobama pri ubojstvu hrvatskog državljanina Stjepana Đurekovića, 1983. u bavarskom Wolfratshausenu.[PRBREAK][/PRBREAK]Kako se navodi u priopćenju državnog odvjetništva, Pratesa se optužuje da je u svojstvu djelatnika jugoslavenske Službe državne bezbjednosti (SDB), svom tadašnjem pretpostavljenom, Josipu Perkoviću (na slici) ili "nekom drugom vodećem časniku jugoslavenske obavještajne službe", predao rezervne ključeve svoje tiskare u Wolfratshausenu, u kojoj je bivši direktor INA-e, hrvatski emigrantski političar Đureković, koji je 1982. izbjegao u Njemačku, radio na tisku svojih knjiga.

 

Prates je isto tako pružio informacije o tomu kada se Đureković nalazi u istoj tiskari, tj. garaži koja je služila kao tiskara. Perković "ili neke druga osoba" je nakon toga ključeve i informacije proslijedila dvojici "njemačkim organima dosad nepoznatih" počinitelja nakon čega je, kako se navodi, Đureković 28. srpnja 1983. ubijen pucnjevima i udarcima u glavu.

 

U optužnici se nadalje kaže da je Pretes bio upoznat s planovima za umorstvo Đurekovića te da je Prates, koji od 1971. živi u Njemačkoj, od 1975., "kada je počeo raditi za SDB", dostavljao informacije vezane uz rad hrvatske emigracije.

 

Prates je, zajedno s još jednom osobom koja je odmah nakon toga puštena na slobodu, uhićen u srpnju ove godine te se od tada nalazi u pritvoru u Muenchenu. Protiv Josipa Perkovića je na snazi, krajem listopada pokrenuta, međunarodna tjeralica Njemačkog kriminalističkog ureda (BKA) u svezi s ubojstvom Đurekovića.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija